Skip to main content

Pris for at fremmepatienternes sikkerhed

Journalist Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

8. maj 2006
3 min.

Hvad enten det drejer sig om infektioner, der kunne være undgået ved bedre hygiejne, fejlmedicinering eller kommafejl i recepterne, kan man næsten altid finde Beth Lilja Pedersen parat med en løftet pegefinger.

Som leder af H:S Enhed for Patient-sikkerhed og sekretariatsleder for Dansk Selskab for Patientsikkerhed er hun om nogen blevet synonym med arbejdet for at gøre det danske sundhedsvæsen så sikkert som muligt.

Det får hun nu en af lægeverdenens fornemste udmærkelser for: Barfred-Pedersen æresgaven. Den får man kun, hvis man er en »læge, hvis indsats har betydet en positiv forskel for lægestanden og lægegerningen«.

Og det havde Lægeforeningens formand, Jens Winther Jensen, ikke svært ved at finde eksempler på hos prismodtageren. I sin tale fremhævede Jens Winther Jensen bl.a. den store energi, som Beth Lilja Pedersen har udvist i arbejdet med at drive patientsikkerheden fremad i mediers, politikeres og sundhedsfolks bevidsthed.

Det kan aflæses. Blandt andet i det faktum, at Danmark som det første land nu har en lov vedrørende indrapportering af utilsigtede hændelser på hospitalerne - altså fejl og mangler, der i større eller mindre grad kommer patienterne til skade.

Loven er et udtryk for en kultur-ændring væk fra at »afstraffe« de ansvarlige mod, at sundhedspersonale skal kunne »lære« af sine egne og andres fejl - en af Beth Lilja Pedersens kongstanker.

Jens Winther Jensen fremhævede også prismodtagerens faglige engagement - f.eks. har Beth Lilja Pedersen været med i såvel YL's som DADL's repræsentantskab og formand for Lægeansvarsudvalget.

Hun har også i en årrække været medlem af Sundhedsvæsenets Patient-klagenævn.

Og endelig havde formanden en række roser til Beth Lilja Pedersens personlige egenskaber.

»Du evner altid at se tingene i et større perspektiv - altid med patientsikkerheden som udgangspunkt. Og hvis du ikke lige selv har perspektiveringen, har du netværket og vennerne, der kan løfte os ud over andedammen ... Og måske det vigtigste - du formår at omsætte perspektiverne og de fine ord til konkret handling«, sagde han bl.a.

Beth Lilja Pedersen kvitterede for prisen ved øjeblikkelig i sin takketale at dele æren med sine medarbejdere. Der var også ros til det sundhedsvæsen, som har bundet an med det nye læringsrettede system og bevæget sig væk fra det gamle, strafbetonede.

»Det kræver mod«, sagde Beth Lilja Pedersen.

Men det kom næppe som nogen overraskelse for forsamlingen, at Beth Lilja Pedersen også benyttede talerstolen på Lægemødet til at slå endnu et slag for patientsikkerheden. Her var jo en masse læger, der passende kunne tage budskabet med sig hjem.

»Vi indfører stadigt mere komplekse behandlinger, og det sætter vores sikkerhedskultur under pres. Tempoet skal op«, sagde hun.

»Og hvem skal sætte det op? Det skal I«.

Der var det med den løftede pegefinger igen. Den lod dog ikke til at genere Lægemødets deltagere, som kvitterede med lange klapsalver.

CV

1983, cand.med.

1997, speciallæge i gynækologi og obstetrik

1998, afdelingslæge på H:S Hvidovre Hospital

2001, leder af H:S Enhed for Patientsikkerhed, H:S Hvidovre Hospital