Skip to main content

Private hjertebehandlinger i strid med Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Journalist Mette Breinholdt

2. nov. 2005
4 min.

Ifølge Sundhedsstyrelsens specialeplanlægning bør planlagte ballonudvidelser i hjertets kranspulsårer kun foregå på landets fem hjertecentre. Alligevel foretager både privathospitalet Hamlet og det private Hjertecenter Varde indgrebene.

Sundhedsstyrelsens argument for kun at have fem hjertecentre i Danmark er dels, at der ikke er patientunderlag nok til at sikre tilstrækkelig erfaring på de enkelte afdelinger, hvis behandlingerne bliver spredt. Derudover har de også nogle minimumskrav, som de enkelte hjertecentre skal leve op til.

Sundhedsstyrelsens hjertefølgegruppe overvejer i øjeblikket om ballonudvidelser fremover også skal udføres på satellitafdelinger til de fem hjertecentre.

- Hvis følgegruppen ender med at beslutte det, vil styrelsen stille nogle faglige minimumskrav til satellitterne om blandt andet minimumserfaring for den opererende læge, og om det antal indgreb som afdelingen årligt skal udføre for at opretholde erfaringen, siger medlem af hjertefølgegruppen, overlæge ved Rigshospitalets hjertecenter, Jan Kyst Madsen.

Men ikke kun den enkelte læges erfaring er vital. Afdelingen som sådan skal også sikres en kontinuerlig erfaring ved et minimum af patienter.

De faglige minimumskrav er foreslået af Dansk Cardiologisk Selskab og indebærer blandt andet at den ansvarlige læge mindst skal have udført 500 ballonudvidelser, før afdelingen bliver oprettet. Assisterende læger skal have udført 150, og afdelingen skal i alt have 400 ballonudvidelser årligt fordelt med mindst 75 indgreb pr. operatør.

Under minimum

Efter halvandet år med fast personale til ballonudvidelserne nærmer Hamlet sig Hjertefølgegruppens anbefalinger, som ville gælde en eventuel satellitfunktion. I 2002 havde sygehuset 306 ballonudvidelser. Samme år havde Hjertecenter Varde ca. 200 ballonudvidelser fordelt på tre læger ansat på konsulentbasis.

- Forskellen på et offentligt sygehus, og Hamlet er, at her står én overlæge og laver det hele. På de store hjertecentre, er de flere læger om det, siger Hamlets direktør, Vinnie Breuning.

På samme måde mener hun, at den enkelte sygeplejerske tager sig af flere hjertepatienter, da normeringen er relativt mindre i forhold til de færre patienter.

Men hun ville da i øvrigt ønske, at der var mere åbenhed overfor, hvad Sundhedsstyrelsen har af retningslinjer.

Direktør for Hjertecenter Varde og hjertelæge, Ricardo Sanchez, lægger vægt på, at sygehusets opererende læger alle har deres rutine og ekspertise med sig fra deres arbejdspladser på de offentlige hjertecentre.

Desuden mener han kun, at Sundhedsstyrelsens anbefalinger om kapacitet kan gælde, hvad der sker i det offentlige sundhedsvæsen.

- Jeg mener i øvrigt ikke, vi afviger fra Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Vi er professionelle, og vi ved alle sammen, hvad der skal til, siger han.

Fuldt lovligt

Selvom Hamlet og Hjertecenter Varde ikke følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger, overtræder de ikke nogen lovgivning.

Rent fagligt mener Jan Kyst Madsen ikke, det er fornuftigt, når privatsygehusene ikke lever op til anbefalingerne. Og selv om de gjorde nu, påpeger han, at i hvert fald Hamlet i flere år frem til efteråret 2001 havde langt færre indgreb, udført af læger tilknyttet på konsulentbasis.

- Spørgsmålet er også, hvor lang tid der må gå, før en afdeling er på niveau med Sundhedsstyrelsens anbefalinger, siger han og fortæller, at de på Rigshospitalet ind-imellem modtog patienter fra Hamlet, som privatsygehuset alligevel ikke magtede.

Vinnie Breuning fortæller dog, at Hamlet siden 2001 har haft aftaler med både kunder og Rigshospitalet om, at særlige risikopatienter bliver overført til Rigshospitalet.

Jan Kyst Madsen understreger, at han ikke har noget imod privathospitaler. Tværtimod mener han, at det er godt, med noget konkurrence.

- Men det generer mig, at de kan arbejde uafhængigt af anbefalingerne. De burde skulle følge samme rekommandationer, som alle andre, siger Jan Kyst Madsen.

Således vil flere amter gerne selv udføre planlagte ballonudvidelser, eksempelvis på nogle af de eksisterende otte satellitter til de fem hjertecentre. Men de fleste føler sig forpligtiget af Sundhedsstyrelsen, som endnu ikke er parat til at give behandlingen fri.

Dog er en stor del af »ballon-patienterne« på de to privatsygehuse, betalt af amternes kasser. Sommerens ventelistegaranti for patienter, der har ventet mere end to måneder på behandling, har sat amterne i en klemme. Amtsrådsforeningen er forpligtet til at indgå aftaler om behandling af disse patienter med alle de danske og udenlandske sygehuse, som måtte ønske det, og som lever op til gældende lov - herunder både Varde og Hamlet.

Jeg tror ikke, vi ville møde forståelse, hvis vi på grund af kvalitetskrav afviste at indgå aftaler med privathospitalerne, og dermed lod patienter med forsnævrede kranspulsårer blive stående på ventelisterne, siger vicekontorchef Kirsten Jørgensen fra Amtsrådsforeningen.

Fakta

Sundhedsstyrelsens Arbejdsgruppe vedrørende den hjertekirurgiske udbygning for perioden 1997 - 2000 kom i »Interimsnotat af 28. maj 1997« med en række overvejelser og anbefalinger, som bl.a. ligger til grund for Sundhedsstyrelsens specialeplanlægning.

I notatet står blandt andet:

»På baggrund af de internationale anbefalinger finder arbejdsgruppen herefter, at et udbygget hjertecenter bør

  • udføre mindst 600 - 700 hjerteoperationer årligt og være bemandet med mindst 3 hjertekirurger, der hver udfører minimum 120 hjerteoperationer årligt.

  • udføre mindst 300 - 400 PTCA-procedurer årligt (ballonudvidelser red.) og have mindst 3 invasive kardiologer med selvstændig kompetence, som hver foretager mindst 75 PTCA-interventioner pr. år.

(... ...)

Bl.a. på baggrund af, at der af kvalitetshensyn bør planlægges med relativt store centre og på baggrund af befolkningsunderlaget findes 5 udbyggede hjertecentre - svarende til det nuværende antal - tilstrækkeligt i Danmark«.