»Vores journal er ødelagt«
Ifølge formand for YL, Helga Schultz, giver journalføringen efter Svendborgsagen en defensiv måde at være læge på.
»I stedet for at fokusere på, hvordan man får det rigtige til at ske med en patient, er fokus på, hvordan man skal formulere sig i journalen, hvis ,nogen' skulle komme efter dig. Og det er et ærgerligt fokus. Det ene udelukker bestemt ikke det andet. Vi skal vide, hvordan vi opfører os juridisk korrekt, og der skal også være nogen, der kontrollerer os i Styrelsen for Patientsikkerhed. Men jeg synes, det har givet en defensiv måde at være læge på, der er helt forkert«.
Hvad er problemet ved det?
»I dag er fokus rykket over på dokumentation og it frem for det, der har fungeret langt hen ad vejen, nemlig at man tværfagligt og menneskeligt arbejder sammen om at gøre det bedste for patienten. Det, synes jeg, er et sørgeligt skift«.
Hvorfor er det er sørgeligt skift?
»Det har ødelagt vores journal. I alle journaler skal der f.eks. stå, at ,patienten er informeret om ovenstående plan og samtykker'. Men hvad betyder det? Det er der ingen, der ved. Det skal kun bruges til, hvis nogen skulle komme efter mig. Det er vigtigere, at lægen føler sig overbevist om, at patienten rent faktisk har forstået og eventuelt gentaget planen. Men igen: Det ene udelukker ikke det andet, og det er vigtigt at tage stilling til, hvilket fokus man har, og hvilken måde man vil være læge på«.
Er det ikke forståeligt, at man dækker sig ind på den måde som yngre læge?
»Det er helt forståeligt, at det er endt sådan med al den hype, der har været. Folk er blevet bange og tænker over, hvordan det ville være, hvis de selv skulle igennem en retssag. Men når man er kommet sig over den tanke og kommer tilbage til hverdagen, skal man have brede skuldre nok til at tage stilling til, hvordan man ønsker at arbejde som læge. Man kan f.eks. spørge sig selv: ,Vil jeg være med til, at vores journaler bliver tæt på umulige at læse?'. Jeg sletter ofte den præfabrikerede linje om samtykke i journalen, på nær hvis det har fyldt særligt i samtalen med patienten«, siger Helga Schultz.
Direktør: Vi fik ikke inddraget de yngre læger nok
Peder Jest, lægelig direktør på OUH og Svendborg Sygehus, siger, at Svendborgsagen har haft konsekvenser, og at miljøet på afdelingerne har ændret sig.
»Den har påvirket vores kliniske praksis på en række områder. Der en agtpågivenhed hos lægerne omkring at blive taget på det forkerte ben, men samtidig har Svendborgsagen ført til en øget åbenhed. Vi har lært meget og har erkendt, at vi skal arbejde sammen. Det er gode ændringer«, siger Peder Jest.
Han siger, at Svendborgsagen åbnede hans øjne for forholdet mellem ledelse og ansatte.
»Ledelserne har været fokuseret på produktivitet og forbedring, men nu er der mere fokus på en organisation for alle parter. Vi har været for langt væk fra lægegrupperne. Svendborgsagen har lært os, at vi ikke har inddraget de yngre læger nok«, siger han og forklarer, at han er ked af den stigmatisering, der følger med ordet »Svendborgsagen«. Det er en national problemstilling, siger Peder Jest.
Peder Jest mener, at de yngre læger skal lære, at intet er perfekt, og at ingen nødvendigvis har ret.
»Alting kan ikke gøres 100 pct. perfekt. Det tillader hverken systemerne eller tidsfaktorerne. Det er et risikofyldt job at arbejde på et hospital, at møde andre menneskeskæbner, at lære at tage beslutninger og at få dokumenteret alle detaljer. Man må finde ballast i sig selv med den baggrund, man har, og med de kolleger, der står klar som bagvagter. Og så kan man altid komme til sin ledende overlæge eller henvende sig direkte til mig«, siger Peder Jest.