Fakta og vurdering
Hvordan bliver jeg gravid?
»Hvordan bliver jeg gravid?«, er et spørgsmål, rigtig mange stiller sig selv. I en dokumentarserie i fire afsnit følger vi tv-vært og skuespiller Stephania Potalivo og hendes mands, Nils Petters, jagt på at nedbryde tabuer og udbrede viden omkring fertilitetsbehandling.
Infertilitet er et stigende problem og – som det slås fast i introduktionen – er knap hvert ottende barn i Danmark i dag undfanget på en fertilitetsklinik. Alligevel er infertilitet for mange omgærdet af manglende viden og tabuer.
Bundet sammen af parrets egen personlige rejse i jagten på et barn ledes vi med humor, personlige fortællinger, ekspertudsagn og fakta igennem stort set alle aspekter og perspektiver af fertilitetsbehandling.
Gennem alle fire programmer skiftes sobert mellem det faglige og personlige perspektiv, hvor letforståelige udsagn fra faglige eksperter og fakta illustreres med parrets egne erfaringer, hvilket gør programmerne både spændende, oplysende og rørende.
Vi introduceres med klip fra DR’s arkiver i starten af 80’erne til de spæde første forsøg med den ledsagende bekymring omkring genetisk manipulation og risici ved den nye behandlingsform til den seneste nye forskning. Undervejs gennemgås grundtrækkene i en IVF-behandling: succesrater, forløb med hormonbehandling, ægudtagning, befrugtning og dyrkning af æggene frem til ægoplægning og graviditetstest, der for Stephania og Nils Petter ved programmernes afslutning fortsat er negative.
»Bundet sammen af parrets egen personlige rejse i jagten på et barn ledes vi med humor, personlige fortællinger, ekspertudsagn og fakta igennem stort set alle aspekter og perspektiver af fertilitetsbehandling«Kirstine Kirkegaard, læge, ph.d., Fertilitetsklinikken, Regionshospitalet Horsens/Kvindesygdomme og Fødsler, Aarhus Universitetshospital
Her skildres den psykiske belastning, det er for parret at skulle stå med uvisheden, drømmene om en familie, skuffelserne og de eksistentielle spørgsmål omkring meningen med livet, behandlingens manglende resultater kan afføde. Her berøres også gentagne graviditetstab og rugemoderskab.
Programmet er yderst samfundsrelevant i en tid, hvor faldende fødselstal er en udfordring ikke blot i Danmark, og hvor infertilitet som sygdom er kommet øverst på den politiske dagsorden. Det er også relevant for de mange, der vil komme til at møde personer i fertilitetsbehandling, både som privatpersoner og som læger, og tv-serien kan varmt anbefales både for sit faglige indhold, patientperspektivet og som et indspark i samfundsdebatten.