Skip to main content

Proteinindholdet varierer i modermælken

Bestemmelse af proteinindholdet i modermælk kan hjælpe til at optimere kosten hos børn født før uge 32. »Når vi kender proteinindholdet i mælken, kan vi regne ud, hvor meget ekstra protein vi skal tilsætte den«, siger overlæge og ph.d. Gitte Zachariassen.

Søren Frandsen, sfr@redaktionen.dk

30. sep. 2013
3 min.

Vis mig din forskning

Hvad handler din forskning om?

»Artiklen handler om modermælk fra mødre, der har født deres barn før uge 32 – i nogle tilfælde så tidligt som i uge 24. Jeg undersøger, om modermælken lever op til de specifikke ernæringsmæssige krav, som de for tidligt fødte børn stiller«.

Faktaboks

Fakta

Hvorfor er det interessant?

»Protein har stor betydning for børnenes ernæring og trivsel, men det er først inden for de sidste par år, at vi har undersøgt mælkens indhold nærmere. Tidligere har vi behandlet børnene ud fra den idé, at alle mødres mælk indeholder den samme mængde protein. Hvis vi ved, hvad modermælken indeholder, kan vi optimere mælken til det enkelte barns behov«.

Hvad er du kommet frem til?

»Jeg har fået bekræftet min mistanke om, at proteinindholdet i modermælken varierer fra mor til mor. Jeg kunne se, at proteinindholdet i mælken var meget højt kort tid efter fødslen, hvorefter indholdet begyndte at falde. Mine undersøgelser viser, at hos mødre, der havde fået tvillinger eller ammet før, faldt proteinkoncentrationen hurtigere. Jeg har mistanke om, at de her mødre malker ud i større mængder og får udmalkningen etableret hurtigere, hvilket betyder, at mælken hurtigere bliver lidt tyndere. Det er altså de her mødres børn, vi skal holde ekstra godt øje med og måske tilbyde proteintilskud tidligere.

Problemet med undersøgelserne er, at vi – for at få de optimale forskningsresultater – egentlig skulle tage al mælken fra mødrene over et helt døgn. Af hensyn til børnene – og deres stigende behov for næring – kan det selvfølgelig ikke lade sig gøre. For tidligt fødte børn har også en umoden tarm, så vi vil helst ikke give dem modermælkserstatning. Modermælken er med til at beskytte den umodne tarm mod sygdom, så det er vigtigt, at vi tidligst introducerer modermælkserstatning efter uge 32«.

Hvad kan forskningsresultaterne bruges til?

»Resultaterne bekræfter, at proteinindholdet i modermælken varierer fra mor til mor. Når vi kender proteinkoncentrationen, kan vi udregne, hvor meget ekstra protein vi skal putte i modermælken. Ud over at måle proteinindholdet i modermælken tager vi også blodprøver og vejer barnet. De tre ting sikrer den optimale behandling, så barnet kommer til at vokse. Med det sagt fortæller jeg altid mødrene, at deres mælk er god – uanset proteinindholdet. Jeg kan bare tilsætte det protein, som mælken mangler«.