»Kommer der mennesker med alvorlig psykisk sygdom, det kan for eksempel være kendt skizofreni, som har behov for en tværfaglig indsats, som rækker ud over vores tilbud, så er det vores opgave at hjælpe personen tilbage i det offentlige«, siger Jesper Karle.
Han oplyser, at klinikken i det seneste par år har foretaget et stigende antal udredninger for ADHD.
»Det er egenbetalere i Jylland, der navnlig er kommet flere af. Vi har alle årene haft egenbetalere i Københavnsområdet, men først i de senere år i Jylland, og især efter corona er det gået stærkt på det område«, siger Jesper Karle.
Hvordan ser I jer selv i forhold til den offentlige psykiatri?
»Helst så vi os som et godt supplement til en velfungerende offentlig psykiatri, så det er ikke sådan, at vi sidder og griner ved negativ omtale af det offentlige«, siger Jesper Karle.
Frustrationerne i det offentlige
Lige så mange år som PPclinic er, lige så mange år er det siden, at Jesper Karle og hans kompagnon forlod den offentlige psykiatri.
Da havde han under sin uddannelse til speciallæge været ansat på Sct. Hans, på Rigshospitalet og på Bispebjerg.
Da han blev speciallæge i 2001, havde overvejelsen om at søge væk luret i nogle år.
»Jeg var afdelingslæge, men valgte ret hurtigt, at hvis jeg skulle overleve og ikke blive sur og gammel før tid, og opleve at bruge mit håndværk i overensstemmelse med det, jeg selv synes, så skulle det være et andet sted end i det offentlige«.
Konkret oplevede han tiltagende og tidskrævende registreringskrav til psykiaterne, og at hospitalet for ofte måtte afvise at hjælpe folk uden for målgruppen.
»Vi brugte ikke vores tid fornuftigt, og samtidig havde jeg en stigende oplevelse af, at det var en meget begrænset målgruppe, vi hjalp; der var et kæmpe udækket behov uden for hospitalsdørene. Og i vagterne oplevede vi mennesker, der kom med behandlingskrævende tilstande, som ikke hørte til målgruppen, og som vi derfor måtte sende hjem igen«.
Det førte til en tiltagende frustration, og de to psykiatere øjnede muligheden for i eget regi at arbejde med de mennesker, som hospitalerne dengang ikke kunne hjælpe.
»Vi så et kæmpe behov. Der var masser af mennesker, som befinder sig et eller andet sted mellem almen praksis, psykiatrisk speciallægepraksis og hospitals- og distriktspsykiatri, som ikke fik kvalificeret hjælp.
Vi gik uden at smække med døren, vi var pæne unge mænd. Vi havde gjort opmærksom på, at noget burde gøres anderledes. Men uden at gøre os umulige. Vi gik, før vi nåede at blive vrede. Men jeg husker, at jeg havde oplevelsen af, at hvis det her skulle gøres væsentligt anderledes, så er mit liv for kort til at forsøge at bearbejde det offentlige«.
Så nu har han og hans medejer i 20 år, efter Jesper Karles udsagn, haft et tilfredsstillende arbejdsliv.
»Vi har kunnet holde fast i ønsket om at værne om kerneopgaven, her er ingen Sundhedsplatform, og vi kan udøve vores håndværk, som vi mener, det er rigtigt«.
Han er godt klar over, at det betyder noget, at de har med de lettere psykiatriske patienter at gøre, forstået på den måde, at de fleste bliver raske.
»Vi er privilegerede, fordi en meget stor del af de mennesker, der kommer her, kan vi gøre noget for, de bliver raske. På godt og ondt er mange af de psykiatriske patienter i hospitalspsykiatrien kronisk syge, og det kan kræve et særligt blik hos psykiateren at se sin indsats som nyttig. Det er nemmere at have håb hos os«.
De onde spiraler
Hvad tænker, du den offentlige psykiatri kan gøre for at blive en mere attraktiv arbejdsplads?
»Der er mange onde spiraler i den offentlige psykiatri, gamle som nye, og de griber ind i hinanden. Rekrutteringsproblemer, knaphed i ressourcer, for få sengepladser og så videre, der gør det svært at imødekomme folks behov. Da jeg var der, var det en udfordring at finde en fagidentitet, en faglig stolthed. Der var ikke mange steder, hvor man kunne sige, at der var en faglig ånd til stede, som tiltrækker og får folk til at føle sig hjemme«.