Skip to main content

Psykiatere frygter stadig ophobning af patienter

Dansk Psykiatrisk Selskab frygter fortsat, at patienter vil hobe sig op i systemet som følge af politiske garantier - også selvom Danske Regioner mener, det ifølge tal fra Landspatientregistreret går den rigtige vej.

Torsten Bjørn Jacobsen, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab.
Torsten Bjørn Jacobsen, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab.

Freja Kierstein Johansen, fkj@dadl.dk

6. jan. 2016
4 min.

Dansk Psykiatrisk Selskab har i længere tid frygtet, at garantierne for udredning og behandling får psykiatriske patienter til at ophobe sig i systemet.

Det frygter selskabet fortsat, selvom Danske Regioner i går sendte en pressemeddelelse ud med tal fra Landspatientregistreret, der viser, at ambulante psykiatriske patienter modtager hurtigere opfølgende behandling.

Faktaboks

Fakta

”Det er selvfølgelig glædeligt, at der går kortere tid mellem første og anden behandling af de ambulante patienter. Men det, vi hele tiden har været nervøse for, er, hvorvidt fokusset på de nye patienter går ud over patienter, der har været i systemet i længere tid,” siger Torsten Bjørn Jacobsen, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab til Ugeskrift for Læger og fortsætter:

”Det lykkes som regel at opnå politiske delmål som for eksempel udredningsgarantien, men man glemmer bare lidt at se på konsekvenserne, kvaliteten og det samlede billede.”

Udelukker ikke uforudsete konsekvenser

Danske Regioner har lavet et udtræk fra Landspatientregistreret, der viser, at 72 procent af de voksne psykiatriske patienter fik anden behandling inden for 30 dage i 1. halvår af 2015. I 2012 var procentdelen nede på 67 procent i 2. halvår.

Charlotte Fischer, formand for Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg, er positiv over for udviklingen, men vil dog ikke udelukke, at der kan være uforudsete konsekvenser eller mørketal.

”Jeg er meget varsom med at sige, at det nu viser sig, at der ikke ophober sig patienter nogen steder i systemet. Vi skal, ligesom Dansk Psykiatrisk Selskab siger, have det samlede billede, før vi konkluderer noget,” siger hun.

Fremskridt er fremskridt

Når det er sagt, mener Charlotte Fischer, at man skal glæde sig over det fremskridt, der trods alt er – også selvom det måske er et lille fremskridt.

”Psykiatrien er enormt presset, så derfor er det vigtigt at fejre de små lyspunkter, der er. Men fordi vi ser dette som et udtryk for, at det går den rigtige vej, betyder det ikke, at vi læner os tilbage. For hvad angår psykiatrien, kan vi ikke læne os tilbage, før vi har brudt kurven med hele tiden flere psykiatriske patienter med flere forskellige psykiske lidelser,” siger hun.

Hun er enig med Dansk Psykiatrisk Selskab i, at de politiske garantier om udredning og behandling bestemt også bliver en udfordring.

LÆS OGSÅ: »Historisk dårligt tidspunkt for garantier i psykiatrien«