Skip to main content

Psykiatrien får alligevel ikke regeringens nye sengepladser

Dansk Psykiatrisk Selskab troede, at psykiatrien ville få 50 nye sengepladser i regeringens nye psykiatriplan, men pladserne er blot en opgradering af eksisterende pladser, oplyser Sundhedsministeriet. Psykiaterformand chokeret.

Jonas Sindberg Østergaard, jsi@dadl.dk, og Ditte Damsgaard, dd@dadl.dk

26. sep. 2018
5 min.

Siden statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fredag den 21. september præsenterede regeringens længe ventede psykiatriudspil ’Vi løfter i fællesskab’, har flere medier skrevet, at der vil komme 50 nye sengepladser til psykiatrien.

Et antal, som Dansk Psykiatrisk Selskab i første omgang glædede sig over. Men det viser sig, at der er tale om sengepladser, der blot skal opkvalificeres fra andre sengepladser. Det skriver Sundhedsministeriet i en mail til Ugeskrift for Læger.

”Der bliver ikke 50 sengepladser mere. Der bliver ca. 50 af den nye type intensive sengepladser,” oplyser ministeriet.

Ifølge mailen fra Sundhedsministeriet er antallet 50 blevet meldt ud af sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Hvor kommer sengepladserne fra?

”Der vil være tale om almindelige psykiatriske sengepladser, som skal opkvalificeres til at fungere som intensive sengepladser til de mest syge patienter i psykiatrien. Den nøjagtige tilrettelæggelse vil afhænge af de standarder, som Sundhedsstyrelsen skal udforme, ex hvad angår normering og visitation – samt af den endelige finansiering,” skriver ministeriet.

Sundhedsministeriets plan er altså, at 50 allerede eksisterende sengepladser skal opkvalificeres til at kunne yde en særlig indsats for mennesker med alvorlige psykiske lidelser, og der kommer dermed ikke flere sengepladser til psykiatrien.

Psykiaterformand chokeret

Gitte Ahle, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, er chokeret over, at de 50 sengepladser blot er opkvalificering af allerede eksisterende sengepladser.

”Jeg troede først, at der var tale om nye sengepladser, og Dansk Psykiatrisk Selskab har været ude at rose regeringens psykiatriudspil. Vi er dybt skuffede og fortsat svært bekymrede på de syge patienters vegne. Jeg tror, at vi er mange, der føler os ført bag lyset. Vi har alle taget for givet, udfra regeringens udsagn, at der kom 50 nye senge i psykiatrien, og at der var øremærket 100 mio. kr. til os. Det her udspil kommer ikke til at batte noget som helst for vores sygeste patienter," siger Gitte Ahle.

Dansk Psykiatrisk Selskab har hele vejen igennem været positive over for forslaget, fordi selskabet netop hørte, længe før planen blev fremlagt, at psykiatrien ville få 100 mio. kr. på finansloven, altså varige midler, og at halvdelen ville gå til 50 sengepladser.

"Ingen politikere har irettesat os, når vi har været ude at rose planen, eller omtalt de 50 nye sengepladser, hverken til møder eller andet. Så vi har ikke haft anledning til at tro, at der ikke var tale om 50 nye sengepladser, men at der er tale om opgradering af eksisterende pladser. Vi har været positive på forkert grundlag," siger Gitte Ahle og forklarer, at psykiatrien aktuelt mangler imellem 400-500 senge. Hun troede, at der endeligt var taget et skridt i den rigtige retning.

Sengepladser vil gøre en forskel

Ifølge Gitte Ahle er det vigtigt, at der kommer nye sengepladser, fordi psykiatrien igennem alt for mange år har skåret ned på sengepladser.

"Det er ikke bare en seng, det er døgnbehandling, der mangler. At psykiatrien mangler sengepladser betyder, at vi ser genindlæggelser, patienter, der bliver afvist i skadestuen, udskrevet for tidligt, udsat for tvang, som vi kunne nedbringe, hvis vi havde forudsætningerne. Det ville sengepladser kunne gøre forskel på, fordi vi ville have bedre tid til at behandle patienter, hvilket er essentielt. Det kræver også tid og ro at stille en korrekt diagnose. Al psykiatrisk behandling kræver tid, før det har effekt" , siger Gitte Ahle og understreger, at det er vigtigt, at der kommer nye sengepladser, fordi der igennem alt for mange år er blevet skåret ned på antallet af sengepladser.

Lægeforeningen har tidligere lavet en undersøgelse, der bl.a viser, at ca. 50 procent psykiatere udskriver patienter for tidligt. Så psykiatrien er under pres, og det medfører, at lægerne ikke kan blive ved med at holde ud at arbejde i det. Så søger de væk, i nicheområder, tager til Norge og Sverige eller går på pension, siger Gitte Ahle.

"Hvis man opgraderede rammerne, ville man trække lægerne tilbage i psykiatrien. Yngre læger fravælger psykiatrien på grund af dårlige forhold for patienterne", siger hun.

Du siger, at det ville blive billigere med flere sengepladser. Hvordan ville det blive billigere?

”Det giver sig selv, at når lægerne udskriver patienter efter en eller to dage, og de kommer tilbage efter et par dage, skyldes det, at de ikke var færdigbehandlede. Genindlæggelser er tegn på et usundt system, og dem har vi desværre et højt antal af på psykiatriområdet. Det koster en formue, når patienterne bliver ved med at komme tilbage, fordi vi ikke får færdigbehandlet dem. Fra en samfundsøkonomisk vinkel er det klart, at vi kan spare penge på at give patienter en behandling, hvor arbejdet bliver ordnet under ordentlige faglige forhold. Alternativet er at have en masse syge, ubehandlede mennesker til at gå rundt i samfundet uden arbejde”, siger Gitte Ahle.

Faktaboks

Fakta