Skip to main content

Psykiatriens mand i Regionsrådet

Læge Mikkel Rasmussen, Psykiatri-Listen, fik en plads i det midtjyske Regionsråd – og det har allerede nu kastet ekstra penge af sig til psykiatrien.

Overlæge Mikkel Rasmussen, Psykiatri-Listen. Indvalgt til Region Midtjyllands regionsråd. Foto: Malte Bruhn
Overlæge Mikkel Rasmussen, Psykiatri-Listen. Indvalgt til Region Midtjyllands regionsråd. Foto: Malte Bruhn

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

23. nov. 2017
3 min.

Mikkel Rasmussen er speciallæge i psykiatri – de sidste fire år som overlæge i den akutte psykiatriske modtagelse i Risskov. Og fra denne uge kan han også skrive ”regionsrådsmedlem” på CV’et.

I Region Midtjylland lykkedes det nemlig Psykiatri-Listen at erobre en plads i regionsrådet, og allerede på konstitueringsmødet har det givet resultater for psykiatrien.

Listen havde allerede i valgkampen lovet, at man – hvis man blev valgt ind – ville kræve øgede bevillinger til psykiatrien i Region Midtjylland, og at det skulle være nu – ikke i 2019.

Og det lykkedes, fortæller Mikkel Rasmussen:

”Allerede i konstitueringsaftalen har vi fået bevilget 15 mio. kr. ekstra, nu og her, til psykiatrien – ud over de 10 mio. kr., der lå i det tidligere budgetforlig”, siger Mikkel Rasmussen.

Alle partierne i det nye regionsråd står bag konstitueringsaftalen, hvor det også nu er skrevet ind, hvad der fremover skal gøres for psykiatrien.

”Det betyder, at der også kommer penge i næste budgetforlig – og at det skal undersøges, hvor pengene kan bruges bedst. Det kommer til at handle om samarbejde med kommunerne, og der skal også ses på antal sengepladser og normeringer”, siger Mikkel Rasmussen..

Psykiatri-Listens tilstedeværelse og synlighed i valgkampen – og ikke mindst: at den nu er repræsenteret i magtens korridorer – har altså allerede dagen efter valget resulteret i forbedringer for psykiatrien.

”15 mio. er en begyndelse”

- Var I tungen på vægtskålen i konstitueringsaftalen?

”Socialdemokratiet havde jo et flertal bag sig. Skulle Venstre have taget over, ville det kræve, at de fik støtte fra yderligere to mandater – og vi kommer kun med ét. Men der kom flere små partier ind: både Kristendemokraterne og Alternativet, så det var et åbent felt, og de har nok været klar over, at der skulle indgås nogle aftaler”, siger Mikkel Rasmussen.

- Pengekassen er jo ikke bundløs. Hvem tager I penge fra?

”Vi har ikke det fulde overblik over det økonomiske, men der er penge i kassen, som kan tages, uden at der skal spares på f.eks. somatikken”.

Mikkel Rasmussen erkender, at 15 millioner kroner ikke er meget i det samlede budget. ”Men det er en begyndelse”, siger han optimistisk.

”Det er klart, at vi ikke kan få en psykiatri i verdensklasse, uden at der afsættes flere penge på finansloven, så den ikke skal køre på satspuljemidler. Det har vi ikke direkte indflydelse på. Men her i regionen kan vi være med til at gøre det mere tydeligt for Folketinget, hvad vi kan og ikke kan, med de midler, vi har”.

”Også et sundhedsparti”

Mikkel Rasmussen afviser, at Psykiatri-Listen kun har noget at byde på inden for psykiatrien:

”Sundhedsvæsnet står jo for 80-90 procent af regionens budget, og selvfølgelig har vi ideer til, hvad der kan gøres bedre og en indsigt, så vi kan bidrage med noget faglighed i Regionsrådets diskussioner”.

- Som navnet siger, er Psykiatri-Listen et enkeltsags-parti. Men regionsrådet diskuterer jo meget andet end psykiatri. Har I en politik på andre områder?

”I princippet kunne vi også kalde os Sundhedspartiet. Vi består bl.a. af læger og sygeplejersker. Jeg jeg har selv en akutlægeuddannelse bag mig og har arbejdet i neurologien, i almen praksis og andre steder. Så vi har en bred faglig viden og nogle holdninger til, hvad vi kan gøre i det generelle sundhedsvæsen, som vi jo også har en interesse i, fungerer bedst muligt”.