Skip to main content

Psykiatriske patienter lider under lang ventetid

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

21. jan. 2011
2 min.

Hos langt de fleste praktiserende psykiatere må patienterne vente i over tre måneder på at komme til, og den lange ventetid både forværrer og forlænger deres sygdom.

Det viser en undersøgelse fra Lægeforeningen foretaget blandt alment praktiserende læger og praktiserende psykiatere. Resultatet peger entydigt på kapacitetsproblemer, der har konsekvenser for patienterne.

Lægerne efterlyser en grundig kortlægning af behovet for behandling og politisk vilje til at gøre op med mange års diskrimination af psykiatrien.

»Den behandlingsgaranti, som psykiatriske patienter har fået, gælder kun hospitalsbehandling. Men langt de fleste af de ikkelivstruede patienter behandles i almen praksis og hos speciallæger, hvor de står på en slags usynlig venteliste«, siger Niels Siebuhr, formand for de praktiserende speciallæger.

Han understreger, at problemerne i psykiatrien er resultatet af mange års økonomisk diskrimination i forhold til resten af sundhedsvæsenet.

Samtidig skriver KL's blad, Momentum, at de lange ventelister hos de praktiserende psykiatere såvel som til de regionale behandlingstilbud gør det vanskeligt at hjælpe psykisk syge med at finde beskæftigelse.

Næsten tre ud af fire jobcentre svarer i en ny undersøgelse for bladet, at de ofte oplever problemer med at få borgere med psykiske lidelser udredt eller behandlet ved praktiserende psykiatere eller i den regionale behandlingspsykiatri på grund af for lange ventelister.

»De lange ventelister er en flaskehals for vores arbejde. Når det tager lang tid, før borgeren kommer i den rette behandling, kan vi ikke igangsætte den rette indsats, og dermed får vi ofte ikke et retvisende billede af borgerens arbejdsevne«, siger Conni Schwartz, faglig koordinator på Jobcenter Vejen, til bladet.

Undersøgelsen kan ses på læger.dk