Skip to main content

Psykiatriske topfolk nedtoner uenighed om sengepladser

Anne Steenberger, as@dadl.dk

17. feb. 2012
4 min.

Dansk Psykiatrisk Selskab erklærer i sin nyligt udsendte hvidbog, at der er behov for 15 til 20 procent flere psykiatriske senge. TV-Avisen offentliggjorde søndag en undersøgelse, lavet i samarbejde med selskabet, der viste, at omkring halvdelen af psykiaterne hyppigt oplever at de må udskrive en patient for tidligt for at skabe plads til en anden, endnu mere syg patient. Samtidig med at TV-Avisen bragte det indslag, skrev ni psykiatere, herunder de fem regionale psykiatrichefer et åbent brev, hvori de erklærede sig uenige i ønsket om flere sengepladser. De mener, at den oprustning af psykiatrien, som regeringen har bebudet, skal gå til den ambulante psykiatri. "Nye resultater fra fx opsøgende teams og arbejdet i distriktspsykiatrien viser, at folk med psykiske lidelser efter mødet med hospitalet har størst gavn af at blive hjulpet på plads og i gang i en hverdag, der er så tæt på normalen som muligt," skriver psykiaterne.

Brevskriverne lægger afstand kollegerne bag DPS' udmelding:

"Vi undrer os over, at dygtige kolleger fortsat ser flere og længere indlæggelser som, vejen til en god behandling af mennesker med psykisk lidelser, og vi savner svaret på, hvilken behandlingsaktivitet, der skulle foregå omkring disse mange flere hospitalssenge," står der også.

Dermed tegner der sig en faglig uenighed i en tid, hvor psykiatrien netop har politisk medvind i og med at der er sat ekstra penge af til området på finanslov og i satspuljerne.

Er det særligt klogt at udstille faglig uenighed på et tidspunk,t hvor der er positiv politisk fokus på området?

"Det har været inde i mine overvejelser. Og jeg synes da også at det værste, der kan ske ville være, hvis konklusionen på dette er at vi ikke kan blive enige. For vi er alle enige om, at der er brug for flere ressourcer. Det vi vil sige med brevet er at der er brug for en diskussion af, hvor det er mest fornuftigt at bruge ekstra ressourcer," siger overlæge Merete Nordentoft, er en af brevets afsendere.

Hvor uenige er I?

"Jeg tror ikke, at fløjene er så langt fra hinanden endda. Jeg anerkender, at der er et problem med sengemangel. Derfor tror jeg også, at der er brug for flere senge. Hvor mange kan jeg ikke sætte tal på, men det er ikke 15 til 20 procent, som DPS angiver i sin hvidbog. Så det, vi er ude efter, er, at man ikke fastlåser en større ressourcetilførsel på sengepladser. Det ambulante skal også støttes. Og det ved jeg godt, at DPS er enig i. Det er fordelingen, vi skal drøfte."

Hvorfor så brevet?

"Min motivation for det er, at jeg ville være ked af det, hvis de ekstra penge, som vi håber psykiatrien skal får, skal øremærkes senge. Man skal tænke langt bredere. Der er en lang række af ambulante tilbud, som vi ved, hjælper med at forhindre indlæggelse. Der vil være større fordele ved at støtte akutteams, OPUS, de opsøgende psykiatriske teams, mulighed for mere fleksibilitet i distriktspsykiatrien, tilførsel af mere psykiatrisk ekspertise til bocentrene og en styrkelse af den akutte indsats. Det vil tilsammen afværge mange indlæggelser. Spørgsmålet er, hvad man kan få for de penge, det ville koste at øge sengene med 15 - 20 pct. I brevet skriver vi som eksempel, at man vil kunne etablere mellem 60 og 80 ambulante behandlingsenheder i Region Hovedstaden for de samme penge."

Formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab, Jeanett Bauer, er lidt forbløffet over diskussionen:

"Hele denne diskussion er lidt ærgerlig. Hvidbogen har jo været i høring i efteråret og vi har blandt næsten 1100 medlemmer kun haft to tilbagemeldinger om uenighed, hvad angår sengepladser."

Jeanett Bauer ser dog heller ikke en meget stor uenighed:

"DPS synes ikke at dette er et enten-eller. Det er både sengedelen og den ambulante del af psykiatrien, der bør have del i de ekstra ressourcer. Anbefalingen fra hvidbogen - 1 af i alt 45 - om flere senge, er ikke et ønske om at vende tilbage til asylpsykiatrien. Vi er helt enige i, at den ambulante behandling er omdrejningspunktet. Men der skal i akutte faser være en rimelig kapacitet til at tilbyde den særligt intensive behandlingsform en indlæggelse udgør.

Der er ingen facitliste, men 15 til 20 procent, var vores bedste bud. Vi har blandt andet skelet til tilsvarende tal i den norske psykiatriplan. Det vigtige er, at vi fagligt er enige om, at der er brug for flere ressourcer. Og det er vi."

Danske Regioner er modstandere af at oprette flere senge. Formand for sundhedsudvalget, Ulla Astmann, sagde i TV-Avisen mandag, at regionerne går målrettet efter at styrke de opsøgende psykoseteams i stedet.