Skip to main content

Psykolog: Chikanelæger føler sig som frihedskæmpere

De chikanerende læger mener, at Region Hovedstadens akutordning er så forfærdelig, at nogen må gøre noget. De er isoleret i egen selvforståelse, siger erhvervspsykolog.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

16. jan. 2014
2 min.

Hvordan kan velbegavede, veluddannede, højtlønnede læger, der normalt nyder stor respekt i offentligheden, få sig selv til at sabotere Region Hovedstadens 1813-telefon med adskillige chikaneopkald?

Det spørgsmål stiller hovedparten af landets kolleger og den øvrige befolkning nok sig i disse dage.

"De ser nok sig selv som frihedskæmpere i et besat system", siger erhvervspsykolog Søren Braskov.

Psykologen bliver benyttet af Lægeforeningen og har derfor et udpræget kendskab til lægers psyke og selvforståelse.

"De er helt givetvis fornuftige mennesker i alle andre sammenhænge, men de har fået en selvforståelse som frihedskæmpere, hvor de forsøger at vinde det gamle system tilbage med chikanen", siger han og fortsætter:

"De mener i hjertet, at Region Hovedstadens nye akuttilbud er dårligere for befolkningen og helt hen i vejret. De føler, at de er blevet frarøvet lægevagten og mener, at den her nye ordning medfører et behandlingstilbud, som de finder uansvarligt. Med deres handlinger går de ind og belaster systemet. De håber så på, at det kan være med til at vælte systemet, så det bryder sammen, og det gamle reetableres – uanset hvor idiotisk handlingen kan virke for andre", siger han.

Erhvervspsykolog Søren Braskov, foto: Privat

De retfærdiggør opkalene

Nogle af de læger, der har ringet og chikaneret regionen, vil nok i dag have en dårlig smag i munden, men erhvervspsykologen tror faktisk, at hovedparten i egen selvforståelse fortsat retfærdiggør de mange telefonopkald:

"De ved godt, at andre anser deres forhandlinger for forkerte, men de ser sig som partisanen i systemet. De mener, at de kæmper en højere sags tjeneste, hvor nogle må gøre noget. Derfor er de nok også overbeviste om, at nogle af deres kolleger støtter deres handlinger", siger han.

Ifølge psykologen er det helt normalt i en eskalerende konfliktsituation, at følelser tager over og fornuften forsvinder – uanset hvem, man er.

"Man føler sig truet, og sådan oplever mange læger det givetvis. De kan være truet på indtægt og på selvforståelsen af, at vagtarbejdet er deres, og når man bliver truet, så tager krybdyrhjernen over, og vi reagerer impulsivt og aggressivt", siger han.