Q&A om alkoholmisbrug
Pluk fra Kurset ’Alkoholmisbrug – handlemuligheder i almen praksis’ ved Anette Søgaard Nielsen, professor, SDU, og Ulrik Becker, professor, SIF, SDU.
Pluk fra Kurset ’Alkoholmisbrug – handlemuligheder i almen praksis’ ved Anette Søgaard Nielsen, professor, SDU, og Ulrik Becker, professor, SIF, SDU.
Det er hos de modne aldersgrupper, at den største andel drikker over genstandsgrænsen. Det er ret nyt med stort alkoholforbrug og alkoholproblemer blandt ældre. Det handler om, at der er flere ældre, men også om hvem, der bliver ældre i dag. Og så handler det om, at vi er blevet bedre til at forebygge, at folk dør tidligt, også selvom de har alkoholproblemer.
De unge bliver ældre, de midaldrende fortsætter, og de ældre øger deres forbrug. Især det sidste er interessant. I Danmark er alkohol forbundet med at have det godt, slappe af og hygge sig. Når vi går på pension eller nedsat tid, har vi meget tid til at hygge os. Mange øger også deres forbrug i forbindelse med stress, kriser, tab, smerter, dårlig søvn, og når man bare ikke har det godt.
Det er en graduering: Storforbrug er, når man er i øget risiko for at udvikle sygdom pga. sit alkoholforbrug. Skadeligt forbrug er, når man allerede har udviklet sygdom pga. alkohol, herunder psykiatriske problemstillinger. Afhængighed er, når man har udviklet hjernesygdom, hvor signalstoffer i hjernen har ændret sig, så man ikke længere kan holde sig fra alkohol.
For at der skal være tale om skadeligt forbrug eller afhængighed, skal symptomerne have optrådt inden for 12 måneder. Har de ikke det, har man ikke sygdommen mere. Det er mange patienter glade for – at det er en tilstand, man kan komme ud af igen. ’Én gang afhængig, altid afhængig’ er ikke rigtigt. Afhængighed er ikke en livslang diagnose.
Nej. Mange kommer ud af deres problem uden behandling. I Danmark har vi ca. 67.000 med svært alkoholproblem. Ikke engang halvdelen af dem skal i behandling. Medicin bør altid kombineres med samtalebehandling. Acamprosat er 1. valg og virker bedst på patienter, som har afholdenhed som mål. 2. valg er Naltrexon, som virker bedst på tidlig debut og med reduktion som mål. Antabus er stadig udbredt, men bør udfases, fordi effekten er usikker.