Skip to main content

Råb op - når du er Palle alene på skadestuen

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

15. okt. 2012
2 min.

Den 26. juni i år var den helt gal på Ortopædkirurgisk Afdeling T på Herlev Hospital.

Afdelingen havde netop haft inspektorbesøg. Afdelingsledelsen vidste godt, hvordan uddannelsessituationen stod til - håbløs.

Samme aften sørgede direktionen for, at afdelingen prompte fik tilført to ekstra afdelingslæger og to ekstra reservelæger.

I inspektorrapporten var der heller intet kryds i kategorien »tilstrækkelig« og slet ingen i »særdeles god«, da uddannelseselementerne blev gennemgået.

Derimod sad næsten halvdelen i »utilstrækkelig« - som i utilstrækkeligt uddannelsesprogram, utilstrækkelig uddannelsesplan, utilstrækkelig arbejdstilrettelæggelse og konferencer uden læringsværdi.

»Afdelingen opfylder for nuværende ikke minimumskravene til uddannelse af KBU-, introduktions- og uddannelseslæger«, stod der i inspektorrapporten.

Når det tidligere så ansete uddannelsessted i ortopædkirurgi dumpede så fælt, hænger det sammen den massive sparerunde på Herlev Hospital i 2010.

»Vi må sige, at inspektorrapporten var effektiv og nødvendig. Falder man af på den, som vi gjorde, bliver man trukket i ørerne og får en reprimande«, siger Poul Einar Jensen, uddannelsesansvarlig overlæge på afdelingen.

Derfor gjorde det ekstra ondt, da metroXpress forrige uge på forsiden af avisen skrev: »Hospital lod unge læger uddanne sig selv«. Selvom overskriften kom blot lidt mere end tre måneder efter inspektorbesøget, er forholdene i dag ifølge Poul Einar Jensen forbedret:

»Man tager i allerhøjeste grad inspektorbesøgene og rapporterne alvorligt, for man kan jo miste retten til at få uddannelsessøgende læger«, siger Poul Einar Jensen.

YL: Brug inspektorordningen

Formand for Yngre Læger Lisbeth Lintz bruger sagen fra Herlev til at påpege, hvor vigtig inspektorordningen er:

»Det kan lade sig gøre at ændre tingene. Til det positive. Derfor nytter det noget at råbe op, hvis man står alene og ikke får den nødvendige supervision«, siger hun og kalder inspektorordningen »central for at kunne holde afdelingerne i ørerne«.

Julie Vinkel Clausen, talsmand for Gruppen af Yngste Læger, GYL, er enig. Men hun påpeger, at yngre læger bruger ordningen for lidt, fordi de kun er på afdelingerne i kort tid:

»Det kræver meget at skulle lære en afdeling af kende og indse, at den er dårligt fungerende, før man beder om en inspektion. Man er jo ofte selv videre efter et halvt år. Tidshorisonten med inspektorbesøg er desværre lidt lang, så mange føler ikke, at de selv vil få gavn af et besøg«, siger hun og efterspørger flere inspektorbesøg.

En meningsmåling blandt uddannelseslægerne viste sidste år, at 30 pct. kun mener, at inspektorbesøg »i nogen grad« bruges til at forbedre de yngre lægers uddannelse. Syv pct. mente »i ringe grad« og tre pct. svarede »slet ikke«.