Skip to main content

Råd fra en eksmisbruger

Journalist Anne Steenberger, as@dadl.dk

22. aug. 2008
3 min.

Der skønnes at være omkring 1.000 misbrugende læger i Danmark. Sundheds-styrelsens tilsynssystem, som aktiveres, hvis der sættes ind med tvang over for en læge, havde i 2007 kontakt med 75 læger i misbrug. Embedslægerne havde i juni i år 75 misbrugende læger i aktivt tilsyn. Men der er almindelig erkendelse af, at mange læger går rundt med et ubehandlet - og ofte uerkendt - misbrug. Emnet er tabuiseret, og det er en del af forklaringen på, at der ikke er flere i behandling. »Jo længere uddannelse, desto mere fornægtelse af problemet,« siger Per Madsen, der som tidligere misbruger og nuværende misbrugsbehandler kender problemstillingen fra begge sider. Her følger et par gode råd fra ham.

Hvad skal der til for, at misbrugeren søger behandling?

»For mig var der selvfølgelig presset fra familie og myndigheder. Men det var nok afgørende, at da jeg endelig startede i behandling, var det ikke så stort et spring for mig. Jeg kendte folk i det misbrugscenter, hvor jeg blev behandlet, fordi jeg havde arbejdet der som misbrugskonsulent. Jeg vidste for eksempel, at direktøren for centeret, som er en rig, dynamisk og magtfuld herre, selv er tidligere misbruger. Så jeg var i stand til at se længere end blot den hårde tid. Jeg kunne se, at man kan komme godt ud af det.«

Har du et råd til læger, der har et misbrugsproblem, men ikke får startet i behandling?

»Det er svært at forestille sig, at man nogensinde kommer på højkant. De fleste ser kun nedturen.

Så mit råd er: Find nogle, som selv har stået i det, så du kan se, at det er muligt at komme op igen. De må godt henvende sig til mig.«

Får man så et godt behandlingstilbud?

»Generelt er misbrugsbehandlingen velfungerende i Danmark. Det er generelt blevet nemmere for alkoholikere at komme i behandling end for 20 år siden. Men det er ikke blevet nemmere for læger at sige, at de har et misbrug og komme i behandling. Der mangler behandlingstilbud til folk, som ikke tilhører den sædvanlige kundekreds. Tilbudene er indrettet på de nederste sociale lag. Men hvor skal folk, der tjener mere end 300.000, gå hen med deres misbrugsproblem?

I USA har hver stat et særligt behandlingstilbud for misbrugende sundhedspersonale. Måske skulle man oprette et tilsvarende nordisk.«

Det er et problem at finde arbejde, hvis man er eksmisbruger. Hvad vil du sige til arbejdsgiverne?

»Man skal i princippet ikke reagere anderledes på en eksmisbruger end på alle andre ansøgere. Men man kan undersøge, om ansøgeren gør noget for at forebygge tilbagefald. Er vedkommende f.eks. i terapi eller lignende? Jeg går selv i terapi og tager dermed mine forholdsregler. Det har jeg ikke tænkt at stoppe med. Og så vil jeg sige, at hvis arbejdsgiveren får mistanke om misbrug, så må han bede om en urinprøve. Det er nok lidt kontroversielt at sige det, men sådan er det. Hvis du er i misbrug, lyver du.«

Kan en eksmisbruger udfylde et lægejob?

»Ja. Uden problemer. Der er ikke noget at være bange for.«

Per Madsens rigtige navn er redaktionen bekendt. Eventuelle henvendelser til ham kan gå gennem redaktionen.

Lægeforeningens kollegiale netværk yder støtte til læger i krise, herunder misbrug. Netværkslinjens telefon er 35 38 89 51.

www.laeger.dk -> arbejdsliv -> kollegialt netværk