Skip to main content

Rapport: Stigende behov for speciallæger i front

Klaus Larsen kll@dadl.dk

3. feb. 2012
3 min.

Der er stigende behov for, at speciallæger er i front på sygehusene såvel i den akutte modtagelse af patienterne som i vagterne.

Det fremgår af en rapport, som et konsulentfirma har lavet for Danske Regioner og Foreningen af Speciallæger (FAS). Rapporten analyserer speciallægers arbejdsopgaver og arbejdstilrettelæggelse, og den afslører også, at det ikke så meget er overenskomsten, der står i vejen for at få flere speciallæger i front, som det er forhold omkring ledelse, kultur og traditioner.

Knap ressource

Rapporten peger dog samtidig på, at der nødvendigvis må prioriteres, da speciallæger er en knap ressource, som efterspørges hele døgnet

En anden udfordring er ifølge rapporten omfanget af den dagtid, hvor der udføres planlagte undersøgelser og behandlinger. I dag går grænsen normalt ved kl. 18.00, men rapporten vurderer, at behov for planlagt behandling og undersøgelser stiger i de kommende år, hvis sygehusene skal kunne imødekomme efterspørgslen.

Desuden vil den mere centraliserede sygehusstruktur med færre og større enheder øge behovet for, at speciallæger går i udetjeneste, påpeger rapporten.

Natarbejde og arbejdsmiljø

Rapporten foretager ikke særskilte vurderinger af natarbejdets betydning for patientsikkerhed og arbejdsmiljø. Der er imidlertid dokumentation for, at natarbejdet har væsentlige følger på begge områder, som det bl.a. fremgår af artiklen "We should work less at night" fra 2009.

Det er konsulentfirmaet Implement Consulting Group, som har udarbejdet rapporten. Det sker som led i et projekt om "Hensigtsmæssig arbejdstilrettelæggelse - nu og i fremtiden", der blev aftalt mellem FAS og Danske Regioner ved overenskomstforhandlingerne i 2011.

Regionerne har allerede i nogen tid varslet, at overlægerne skal gå mere i vagt, og det har formanden for Overlægeforeningen og FAS, Anja Mitchell, ingen problemer med.

"Men så må vi selvfølgelig holde øje med, at vores overlæger ikke får en større arbejdsbyrde på grund af det. Vi har en overenskomst, som siger, at man skal tilstræbe at løse opgaverne inden for en 37-timers uge. Og skal det være anderledes, må det genforhandles", siger hun.

Brug specialllæger med omtanke

- Havde FAS ventet, at rapporten ville pege på behovet for at få flere speciallæger i front? Og er der speciallæger nok til at opfylde de behov, som rapporten peger på?

"Det er præcis den diskussion, vi må tage med Danske Regioner. Vi har flere gange påpeget, at en speciallæge, som er i tilstedeværelse om natten, ikke kan være der dagen efter. Man kan kun bruge speciallægen én gang, og derfor bliver man nødt til at prioritere hårdt", siger Anja Mitchell.

Med prioritering mener hun, at man skal være omhyggelig med, hvor man kaster speciallægerne ind:

"Selvfølgelig har en speciallæge mange specielle kompetencer", siger hun.

"Men det har læger i videreuddannelse også, og man skal fordele det sådan, at speciallægerne bliver tilkaldt eller brugt i tilstedeværelse, hvor yngre læger ikke kan løse opgaven, eller der, hvor speciallægen skal supervisere yngre læger", slutter Anja Mitchell.

FAS og Danske Regioner skal forhandle ny overenskomst om et år. Men allerede fra efteråret 2012 mødes parterne til en række dialogmøder, der skal bane vejen for forhandlingerne. Rapportens analyser vil indgå i de videre drøftelser mellem FAS og Danske Regioner, som allerede er indledt, og den vil også blive drøftet på de kommende medlems- og tillidsmandsmøder.