Skip to main content

Recepter fra hospitalslæger er fulde af fejl

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

21. okt. 2011
6 min.



Hver eneste dag sker der seks alvorlige fejl med lægemidler i Region Hovedstaden. Udelukkende fordi ho-spitalslægen har udfyldt recepten forkert.

Overdosering, underdosering, ordination af et forkert lægemiddel eller voksendosis til et barn.

Fejl, der udsætter patienten for utilsigtede hændelser, hvis ikke det opdages på apoteket. Og i værste fald kan få alvorlige konsekvenser, fastslår sundhedsfaglig direktør i Danmarks Apotekerforening, Birthe Søndergaard:

»Det er seks for mange. Vi bør alle bestræbe os på at få det tal nedbragt væsentligt. Recepten er det primære og meget værdifulde kommunikationsmiddel mellem læge og apotek, og derfor skal lægen gøre alt for at undgå disse receptfejl og mangler«, siger hun.

Danmarks Apotekerforening offentliggør i dag mandag en stor undersøgelse, der fastslår, at 56 pct. af samtlige recepter fra hospitalslæger i Region Hovedstaden i en to uger lang undersøgelsesperiode var fyldt med fejl.

Langt de fleste fejl og mangler er dog af administrativ karakter, hvor lægen har glemt autorisationsID, sit fulde navn, navnet er ulæseligt, patientoplysninger påsat med label - hvilket ikke er lovligt - forkortelser er anvendt, recepten har ulæselige bogstaver eller er skrevet på alt andet end en receptblanket, som den skal.

»Det er naturligvis trist, når vi laver klinisk alvorlige fejl. Men man skal huske på, hvor mange recepter vi udsteder. Heldigvis er det primært harmløse fejl, men det tager tid på apoteket, så vi skal blive bedre til at tage hånd om problemet«, siger næstformand i Den Regionale Lægemiddelkomite for Region Hovedstaden, Stig Ejdrup Andersen fra Bispebjerg Hospital.

Han understreger, at regionen allerede har nedsat en arbejdsgruppe, der skal komme med bud på en løsning af problemet inden årets udgang.

Danmarks Apotekerforening har undersøgt 4.563 recepter fra 16 apoteker geografisk spredt i Region Hovedstaden for fejl og mangler ud fra receptbekendtgørelsen.

Ud af de 2.541 fejlbehæftede recepter er de 781 af klinisk karakter, typisk manglende indikation. Men mange recepter mangler en dosering, mangler eller angiver en forkert pakningsstørrelse eller har ikke korrekt lægemiddelnavn.

»Vi kan minimere klinisk alvorlige fejl og mangler, hvis lægerne får skærpet opmærksomhed på denne problemstilling og udfylder recepterne korrekt. Vi har lavet undersøgelsen for at se, hvor udbredt problemet er. Og det er udbredt. Denne viden skal føre til en kulturændring. Det handler ikke om at pege fingre, men om at skabe fælles læring i sundhedsvæsenet til gavn for patienterne«, siger Birthe Søndergaard.

Håndskrevne recepter er problembarnet

Hvor der kun er fejl i 11 pct. af recepterne fra receptserveren - og stort set ingen af administrativ karakter, da det er tydeligt for den ordinerende hospitalslæge, hvilke felter der skal udfyldes - står det straks værre til med de håndskrevne recepter. I 65 pct. af tilfældene var der fejl i de håndskrevne recepter fra hospitalsafdelingerne.

»Vi vidste godt, at håndskrevne recepter var den største kilde til fejl, men nu er det dokumenteret. Så lad os nu få dem udfaset«, siger Birthe Søndergaard.

De mange fejl viser, at den receptkontrol, der foregår på apoteket, er en essentiel, men samtidig tidskrævende procedure. I de tilfælde, hvor den ordinerende læge skal kontaktes for at hjælpe med patientens dosering, indikation eller afklare tvivl om cpr-nummer, tager det i snit 13 min. for apotekeren. Tid, der kunne bruges bedre, ligesom lægen skal forstyrres i sit forehavende, finde patientjournalen og sætte sig ind i sagen igen.

Husk hospitals- og afdelingskoden

Derfor understreger Danmarks Apotekerforeningen vigtigheden af, at alle læger husker både hospitals- og afdelingskoder på recepterne, så det er lettere for apotekeren at finde den ordinerende læge. Det er kun korrekt udfyldt i 22 pct. af tilfældene med fejlbehæftede recepter, viser undersøgelsen.

Stig Ejdrup Andersen fra lægemiddelkomiteen kan godt forstå, at det irriterer apotekerne:

»For lægen handler det om at få patienten hjem fra afdelingen eller ambulatoriet med den rette medicin. Derfor er der nok ikke så stor forståelse for nogle af disse fejls betydning for den videre ekspedition. Også derfor vil vi nu se, om eksempelvis øget brug af receptserver og automatisk overførte administrative koder vil kunne hjælpe«, siger han.

Ifølge regionens lægemiddelkomite er apotekerne en »vigtig filterfunktion«, der opdager receptfejl og dermed beskytter patienterne.

»Det er en ret særegen funktion, hvor vi har højt kvalificeret apotekspersonale, der gennemgår lægens ordination. Det er et rigtig godt sikkerhedssystem mellem lægen og patienten. Men vi bør gøre det bedre«, siger Stig Ejdrup Andersen.

Hele undersøgelsen kan læses på www.apotekerforeningen.dk

Vi skal nedbryde barrieren

Farmaceut Shafiq Farsad på det sønderjyske Tinglev Apotek var mentalt forberedt på negative reaktioner fra de næsten 30 læger på Ortopædkirurgisk Afdeling på Sygehus Sønderjylland, Aabenraa, da han for nogle måneder siden tog ud på afdelingen til et morgenmøde.

Han skulle fortælle om problemer med fejlbehæftede håndskrevne hospitalsrecepter, som han oplever i sin hverdag på apoteket:

"Heldigvis var de åbne og positive. Sådanne møder nedbryder den barriere, der ofte er mellem hospitalsafdelingerne og så os på apoteket, og det er positivt", siger han.

Farmaceutens pointe med mødet var, at en lille fejl fra hospitalsafdelingens side i værste fald kan true patientsikkerheden, når apoteket udleverer medicinen. Eller pålægger farmaceuten unødigt merarbejde, der samtidig dræner lægens tid:

"Ifølge receptbekendtgørelsen skal alt udfyldes på en recept, så det er ikke ligegyldigt, hvis der mangler et cpr-nummer eller lægens navn. Så må vi ringe, mens kunden venter, og måske står han og opererer og må komme til telefonen. Det kan tage lang tid at få fat i den rigtige læge, men vi skal. Derfor er det vigtigt, at vi kender hinandens arbejdsvilkår, så vi kan spare hinandens - og patientens - tid", siger Shafiq Farsad.

På mødet fortalte han om farmaceutens arbejdsvilkår, og lægerne lyttede. Og spurgte. Om tilskudsregler, om hvem der egentlig kontrollerer recepterne, om vigtigheden af at alt på recepten er udfyldt, om hvordan farmaceuten egentlig arbejder.

Det kom eksempelvis bag på hospitalslægerne, at de skriver dosering i mg på recepten, mens apotekerne skriver dosis i antal tabletter.

"De vil gerne gøre det bedre og nedbringe antallet af fejl, selvom det er en rigtig god afdeling med ganske få. De bruger stort set kun elektroniske recepter, og det gør, at der ikke er så mange fejl. Jeg vil gerne tilbage næste år og se, om de er blevet endnu bedre", siger han.

Afdelingen har allerede besluttet, at den vil lave det til en årlig begivenhed med læring i centrum.

Om undersøgelsen

  • I 14 dage i september 2010 blev 4.563 recepter fra hospitalslæger indsamlet på 16 geografisk spredte apoteker i Region Hovedstaden. Alle hospitaler i regionen var repræsenteret.

  • Recepter blev undersøgt for fejl og mangler ud fra receptbekendtgørelsen.

  • Fejl blev kategoriseret som administrative (vedr. receptudsteder, patient eller lægemiddel) eller kliniske (dosering, styrke, behandlingsvarighed).

  • Ved registreringer, hvor apotek kontaktede læge for at få recept korrigeret, blev fejl analyseret med henblik på potentiel skade.

Så mange fejl indeholder hospitalsrecepterne

  • 4.563 hospitalsrecepter blev indløst på et apotek. Der var fejl i 2.541. Eller 56 pct.

  • Der var i snit 2,4 fejl pr. recept.

  • Af de 2.541 fejlbehæftede recepter var de 781 af klinisk karakter, typisk manglede indikation.

  • Der var fejl i 65 pct. af de håndskrevne recepter mod kun 11 pct. fejl i de elektroniske recepter på receptserveren.

  • Kun 22 pct. af de fejlfyldte recepter havde hospitals- og afdelingskode, så apoteket let kunne få rettet fejl hos klinikerne.

  • I 34 tilfælde med klinisk relevante fejl henvendte apotekeren sig til den ordinerende læge for at ud-rede fejl. I 19 tilfælde blev fejlen vurderet som alvorlig - overdosering, underdosering, forkert lægemiddel ordineret, dobbeltordination, voksendosis til barn.

  • Deraf skønner Danmarks Apotekerforening, at der dagligt forekommer seks alvorlige fejl i Region Hovedstaden som følge af fejl og mangler på recepter fra hospitalslæger.

Kilde: Danmarks Apotekerforening rapport om »Fejl og mangler på recepter udstedt i Region Hovedstadens hospitalslæger«