Skip to main content

Red 3.000 liv

Jens Winther Jensen

16. okt. 2006
3 min.

Under denne overskrift vil en række interessenter i sundhedsvæsenet starte en kampagne, der skal være med til at hæve overlevelsen på sygehusene. Det skal ske ved at omsætte nogle af erfaringerne fra patientsikkerhedsarbejdet. Midlet er at sætte ind på seks konkrete områder, hvor der er evidens for, at systematisk behandling redder liv. Der er altså ikke tale om nye behandlingsformer, men om at indføre en række anerkendte procedurer, som sikrer, at alle patienter får den bedst mulige behandling hver gang. Lægeforeningen bakker op om kampagnen, og vi er med i følgegruppen til den forundersøgelse, som er igangsat.

Inspirationen kommer fra USA, hvor det amerikanske Institute for Healthcare Improvement , IHI, stod bag kampagnen »100K Lives Campaign«. De 100.000 liv i den amerikanske kampagne svarer overført til danske forhold til 3.000 liv. IHI's kampagne blev igangsat i december 2004 og fik tilslutning fra 3.000 hospitaler, hvilket svarer til 75 procent af alle amerikanske hospitaler. De kunne 18 måneder senere rapportere, at de ud fra de fastlagte kriterier havde »reddet« 122.300 liv ved systematisk at have gennemført seks evidensbaserede tiltag, der hævede overlevelsen. Definitionen på overlevelse var, at patienterne ikke ville have overlevet deres hospitalsophold med de samme lidelser, hvis de havde været indlagt i perioden, før sygehusene gennemførte de seks interventioner.

De seks tiltag var: korrekt behandling af blodpropper i hjertet, forebyggelse af kirurgiske sårinfektioner ved hjælp af perioperativ administration af antibiotika, forebyggelse af central-venekateterinfektioner ved indførsel af en »kateterpakke«, forebyggelse af respiratorrelaterede lungeinfektioner ved indførsel af en »respirator-pakke«, forebyggelse af medicineringsfejl ved hjælp af medicinafstemning ved overgangsfaser og endeligt tilkald af et mobilt akutteam (rapid response team) ved tegn på forværring hos patienten. Til hvert tiltag udarbejdede IHI en kort beskrivelse af baggrunden, selve tiltaget med baggrundslitteratur og en detaljeret beskrivelse af, hvordan tiltaget skulle implementeres, og effekten kunne måles.

Tilsvarende kampagner er efterfølgende igangsat i England og Canada, og også her er der opnået betydelige resultater. Herhjemme er det Dansk Selskab for Patientsikkerhed, der har taget handsken op sammen med TrygFonden. Følgegruppen for forundersøgelsen er i øvrigt sammensat af repræsentanter for de fem regioner, Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd, Gigtforeningen og TrygFonden. Forundersøgelsen skal bl.a. afdække, om det vil være fagligt relevant at arbejde med de samme seks indsatsområder, som IHI har gjort, eller om danske forhold tilsiger, at der skal sættes ind på andre områder.

Men målet er det samme, og derfor er det på dansk blevet omsat til Red 3.000 liv. Kampagnen kan løbe af stablen i april 2007, men det er op til regionerne, om de vil løfte opgaven. Ligesom i den amerikanske kampagne, vil det være op til de danske sygehuse selv, om de ønsker at deltage. Men det er patientsikkerhedsarbejde i praksis, og de udenlandske erfaringer har været overbevisende.