Skip to main content

Redaktionens sommeranbefalinger

Sommertid er læsetid for mange. Hvad skal du læse, lytte og se? Det giver den videnskabelige redaktion på Ugeskrift for Læger her deres bud på.

Foto: Colourbox
21. jun. 2024
5 min.

The Medical AI Podcast

Line Rode, overlæge og assisterende redaktør på Ugeskrift for Læger

For interesserede i teknologiens indflydelse på fremtidens sundhedsvæsen byder »The Medical AI Podcast« på spændende lytteoplevelser. I hvert afsnit på ca. 30 minutter taler værterne med forskellige eksperter i videnskab, industriel innovation og filosofi om de nyeste fremskridt inden for medicinsk AI. Podcasten bidrager til at holde sig opdateret på, hvordan AI kan revolutionere sundhedssektoren og giver en forståelse af de komplekse dynamikker og fremtidige muligheder i dette hurtigt udviklende felt.

Titel: The Medical AI Podcast. Produceret af: Dr. Felix Beacher and Joe McKeating. Varighed: 30 min.

Cover: The Medical Podcast

Videnskabens veje

Poul Videbech, professor, overlæge og assisterende redaktør på Ugeskrift for Læger

I denne serie af velproducerede podcasts interviewes forskellige forskere fra Region Hovedstaden om deres fund inden for vigtige psykiatriske emner. Der omtales f.eks. genetikken bag de variationer, vi ser hos patienter med ADHD. Nogle har f.eks. ADHD og misbrugstilbøjelighed, andre har ADHD og autisme. Dette er i høj grad genetisk bestemt, og måske kan vores diagnostik og behandling blive bedre, hvis vi tager det i betragtning.
Aktiviteten i vores immunsystem påvirker i høj grad vores hjerne og adfærd. Alle kender til mentale senfølger efter COVID-19, men senfølger efter andre infektioner er mere upåagtede. Kan vi bedre chancerne for at komme os af en depression, hvis vi samtidig med antidepressiv behandling giver immunmodulerende stoffer? Det er et eksempel på et andet emne for en af disse podcasts, som anbefales på det varmeste.

Titel: Videnskabens veje. Produceret af: Region Hovedstadens Psykiatri. Varighed: 30-40 min.

Cover: Regions Hovedstadens Psykiatri

Øvelser i mørke

Berit Enggaard Kaae, praktiserende læge og redaktør på Ugeskrift for Læger

Naj Marie Aidt er en af Danmarks mest læste og prisbelønnede forfattere og ikke uden grund. Hun skriver fantastisk. Denne bog handler om en klimakteriel kvinde med PTSD. Selvom emnet kan lyde tungt, skriver Aidt alligevel om det sværeste med et lys og en lethed, som gør, man hele tiden har lyst til at læse videre. Og som al god litteratur gør, giver denne roman læseren en fantastik chance for at komme på besøg i et andet sind end læserens eget, nemlig et kvæstet sind. Bogen er ikke uden håb. (Når du er i gang med Aidt, og hvis det regner, og du ikke er bange for at være blue, kan »Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage« også altid anbefales. Sorgfuld, smuk og livsbekræftende).
Trænger du til latter, vil jeg anbefale en ældre udgivelse, nemlig Mikael Niemis bog »Populærmusik fra Vittula«. Det er en grotesk, nordic noir-fortælling med lattergaranti.

Titel: Øvelser i mørke. Forfatter: Naja Marie Aidt. Forlag: Gyldendal. Udgivet: 2. februar 2024. Sider: 257. Vejl. pris: 239,95 kr.

Cover: Gyldendal

Normal opførsel

Christian Grønhøj, afdelingslæge og assisterende videnskabelig redaktør på Ugeskrift for Læger

Marie Hougaard (f. 1984) er udkommet med sin næste veloplagte og knivskarpe roman om at søge kærligheden midt i trediverne. Romanen, som er Hougaards anden udgivelse, skildrer livet som ung i corporate life – og ikke mindst alt det, vi egentlig ikke forstår herved – og griber samtidig om tredivernes lige så store udfordring: livet som single. Sidstnævnte tema ender som omdrejningspunktet og formår at vride både vrede og frustration frem, når man følger hovedpersonens overgang fra single til fastlåst i et hæsligt parforhold. Marie Hougaard behandler temaet særdeles elegant gennem brug af hverdagsbegivenheder, som på fin og finurlig facon gør bogen både realistisk og vedkommende. Du vil formentlig, som jeg, opleve både at skulle lægge bogen fra dig i irritation og ikke at kunne slippe den igen af læseglæde.

Titel: Normal opførsel. Forfatter: Marie Hougaard. Forlag: Lindhardt & Ringhof. Udgivet: 22. maj 2023. Sider: 300. Vejl. pris: 189,95 kr.

Cover: Lindhardt og ringhoff

The Lady Tasting Tea

Thomas Benfield , Professor og videnskabelig redaktør på Ugeskrift for Læger

Anbefaling: Super interessant læsning om statistikkens fødsel i det 19. århundrede. Slet ikke nørdet. Overraskende spændende historie. Fortæller om, hvorfor det blev nødvendigt at udvikle statistiske test. Hvem var ham Fisher? Udgangspunktet er en kvinde, som kan smage, om mælken kommer i før eller efter teen. Er det tilfældigt eller ikke? Hvordan afgør man det? Tror I, man kan smage forskel?

Titel: The Lady Tasting Tea. Forfatter: David Salsburg. Forlag: Henry Holt & Company Inc. Sprog: Engelsk. Udgivet: 1900. Sider: 352. Vejl. pris: 264,95 kr.

Cover: Henry Holt & Company Inc

Klanerne

Professor, overlæge og ass. redaktør Lars Lund

Jeg glæder mig til sommerferien og vil med baggrund i den danske dokumentarserie »Den sorte svane« læse den højaktuelle bog: »Klanerne« af Jan Persson og Johannes Wahlström. Det er en beretning på baggrund af research i bl.a. domme over bandekriminalitet og -drab. En fortællingen om infiltration af banker og forsikringsselskaber, om narkohandel, bedrageri og afpresning. Det skulle give et helt unikt billede i en organisation (klanen), hvor meget er legalt, men hvor man i klanen også accepterer kriminalitet, som truer med at tage magten over hele velfærdssamfundet i Sverige.

Desuden er der er behov for at et godt grin, da der til daglig i sundhedsvæsenet er meget lidt at more sig over. Så der går jeg på YouTube og genser bl.a. fantastiske klip med f.eks. Niels Hausgaard, som altid på den stille underspillede jyske facon revser alle lag i det danske samfund (https://www.youtube.com/watch?v=IaIGmbig4oA).

Titel: Klanerne. Forfattere: Jan Persson & Johannes Wahlström. Forlag: Gyldendal. Udgivet: 28. maj 2024. Sider: 222. Vejl. pris: 189,95 kr.

Cover: Gyldendal