Skip to main content

Regeringens nye psykiatriplan: 1,6 mia. kr. til mere ambulant psykiatri og mindre tvang

Psykiatrien skal have bedre fysiske rammer, mere ambulant behandling og mindre tvang for 1,6 mia. kr. ifølge regeringens nye psykiatriplan. Udspillet roses af både Danske Regioner og Lægeforeningen, der dog gerne ser, at projekter som shared care og udgående teams bliver gjort permanente.

Foto: Ulrik Jantzen
Foto: Ulrik Jantzen

Anders Heissel, ah@dadl.dk

15. maj 2014
3 min.

Med et markant løft af de fysiske rammer i psykiatrien, en udbygning af den ambulante psykiatri og en ambition om meget mindre brug af tvang, har regeringen netop offentliggjort sin psykiatrihandlingsplan.

Med betegnelsen ”historisk investering i psykiatrien” vil regeringen over de næste fire år poste 1,6 mia. kr. i området for på den måde at sætte et nyt fokus for psykiatrien, hvor udgangspunktet er ligeværd, mener sundhedsminister Nick Hækkerup (S).

"Vi lægger op til en massiv investering, der vil betyde, at mennesker med psykiske lidelser fremover vil møde en moderne og inkluderende psykiatri, som også regeringens psykiatriudvalg efterlyste. Det vil give et bedre behandlingsmiljø og bl.a. give patienterne bedre mulighed for at dyrke motion og andre aktiviteter, og det kan være med til at mindske brugen af bælter og andre former for tvang", siger Nick Hækkerup i en pressemeddelelse.

Handlingsplanen indeholder en lang række initiativer, der skal være med til at sikre en mere ligeværdig indsats, hvor mennesker med psykiske lidelser og pårørende inddrages mere systematisk og oplever sammenhæng i indsatsen. Og ministeren understreger, at der er et større sigte med handlingsplanen, som handler om mere end penge.

"For mig og regeringen er handlingsplanen et kæmpe skridt ind i en fremtid, hvor vi ser på mennesker med psykisk sygdom på samme måde som mennesker med en fysisk sygdom. Hvor der er ligeværd, ikke bare i sundhedsvæsnet og i den kommunale sociale indsats, men i hele samfundet. Der er brug for en kulturændring, så psykisk syge mødes på samme måde som andre", siger Nick Hækkerup.

Bent Hansen: Ligeværd og afstigmatisering er de overordnede temaer

Formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S), mener, at udspillet styrker psykiatrien.

”Jeg har med glæde noteret mig, at ligeværd og afstigmatisering er de overordnede temaer i regeringens nye udspil. Derved sættes der handling bag de stærke signaler om ligestillingen mellem psykiatriske og somatiske patienter,” siger Bent Hansen, der er glad for, at regeringen poster penge i nye byggerier til psykiatrien. Men – understreger regionsformanden - mursten gør det ikke alene.

”Hvis vi for alvor skal have kunne nedbringe brugen af tvang, så skal moderne fysiske rammer kombineres med fagligt kompetent og tilstrækkeligt personale. Derfor er der behov for at styrke personalets kompetencer og se på normeringerne - især på de lukkede sengeafsnit og i retspsykiatrien,” siger Bent Hansen.

Mads Koch: Et godt stykke ad vejen

Også formand for Lægeforeningen, Mads Koch Hansen, ser udspillet som en skridt i den rigtige retning for at ligestille psykiatrien med somatikken.

”Igennem de seneste år har Lægeforeningen igen og igen peget på, at et kapacitetsløft til psykiatrien er helt afgørende, hvis psykiatriske patienter skal ligestilles med andre patienter. Med den nye handlingsplan og de midler, som følger med, er vi nået et godt stykke ad vejen”, siger Mads Koch Hansen.

Han understeger dog, at det er afgørende, at der findes penge til at gøre de mange udviklingsprojekter, som er sat i gang med satspuljepenge, permanente.

”Lige nu kører der en række gode initiativer finansieret midlertidigt af midler fra satspuljen - blandt andet shared care og ambulante udgående teams. Hvis ikke der bliver bevilget midler til, at projekterne udbredes til hele psykiatrien, løber planen ud i sandet - til skade for patienterne - inden den for alvor er begyndt at virke”, siger Mads Koch Hansen.

Derimod savner Mads Koch Hansen, at der bliver sat fokus på manglen på af speciallæger til psykiatrien.

”Det var en af de anbefalinger fra regeringens psykiatriudvalg, som ikke er taget med i planen. For at få skabt de nødvendige kapacitet i psykiatrien, er det vigtigt at få skabt attraktive arbejdspladser for både læger og andre faggrupper”, siger han.

Regeringen indkalder nu satspuljepartierne til forhandlinger.