Skip to main content

Region Syd vil droppe telefonvisitation

Telefonvisitation til Region Syddanmarks skadestuer har ikke haft den ønskede effekt. Carl Holst (V) vil nu bede sundhedsministeren om lov til at afskaffe den igen.

Efter et år med telefonvisitation mærker akutmodtagelsen i Odense ikke et nævneværdigt fald i antallet af henvendelser.
Efter et år med telefonvisitation mærker akutmodtagelsen i Odense ikke et nævneværdigt fald i antallet af henvendelser.

Klaus Larsen kll@dadl.dk

1. apr. 2015
2 min.

Et år efter, at Region Syddanmark – som den sidste i landet – indførte telefonvisitation til sine skadestuer, vil regionen af med ordningen igen.

”Vi kan se, at vi ikke har sparet penge, og patienterne er ikke mere tilfredse. Det er kun en fordel for administrationen. Derfor skal vi genindføre direkte adgang til vores skadestuer, for det er til gavn for borgerne”, siger regionsrådsformand Carl Holst (V) til Fyens Stiftstidende.

Telefonvisitationen er aftalt mellem regeringen og Danske Regioner som et tiltag, der skal afkorte de lange ventetider på landets skadestuer.

Ventetiden i Region Syddanmark er ganske vist faldet. Men ifølge Carl Holst skyldes det først og fremmest bedre information til borgerne samt en app, der kan fortælle, hvor ventetiden er kortest.

På Odense Universitetshospital, som har landets største fælles akutmodtagelser, oplyser ledende overlæge Michael Hansen-Nord, at et år med telefonvisitation ikke har gjort nogen nævneværdig forskel i antallet af henvendelser.

”Fra uge 1 til uge 11 i 2014, hvor vi ikke havde telefonvisitation, til den samme periode i 2015, havde vi en samlet nedgang på 17 patienter”, siger han.

”Det skal ses på baggrund af antal henvendelser på 6.500 patienter i perioden, så hos os har vi ikke set nogen effekt af telefonvisitationen ud over en lille nedgang i ventetiden på omkring 10 minutter”, siger Michael Hansen-Nord.

Et vigtigt argument for at indføre telefonvisitation var at nedbringe ventetiderne ved allerede i telefonslusen at frasortere selvhenvendere, der lige så godt kunne vente og gå til egen læge næste dag. Det må da kunne mærkes i Odenses akutmodtagelse?

”Nej”, siger Michael Hansen-Nord. ”Vi registrerer, hvor mange henvendelser, vi har uden om visitationen. Og det er i gennemsnit 2-3 om dagen ud af 150. Selvhenvenderne fylder således ikke noget i Odense”.

De årlige lønudgifter til telefonvisitationen i Region Syddanmark er omkring 18 mio. kr. om året.

Fra 1. april 2014 til 1. april i år faldt antallet af besøg på regionens skadestuer og skadeklinikker med ca. 10 pct. Men ifølge Carl Holst skal antallet af besøgende næsten halveres, før telefonvisitationen er rentabel.

Efter påske vil Carl Holst gå til sundhedsministeren for at bede om lov til, at regionen kan give fri adgang til skadestuerne igen: "Det er ikke ment som en aprilsnar. Håber sundhedsministeren vil give os lov", skriver han på twitter.