Skip to main content

Region Syddanmark: Et vink med en vognstang

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

7. mar. 2008
3 min.

Region Syddanmark har noteret sig, at de fleste kommuner i det store og hele er positive over for en praksisplan, der satser på samling i lægehuse for bedre at kunne rekruttere og fastholde praktiserende læger. Men regionen har også noteret sig nogle kommuners bekymring for tyndt befolkede områder og modstanden mod i planen nærmest at hive tæppet væk under bestemte praksis.

Afdelingschef i praksisafdelingen, Frank Ingemann, Region Syddanmark, indrømmer således, at det kan virke lidt voldsomt direkte ved navn at nævne de praksis, regionen ikke mener kan eller skal overleve:

»Det har vi ikke kun hørt i høringssvar men også fra nogle praksis, og det er jo det kendte dilemma, at vi på den ene side har nogle private forretninger, og på den anden side skal vi forsøge overordnet at regulere på den måde, som vi nu finder bedst. Og hvis vi ikke mener, at der frem over skal være en praksis i ,Sønder Bøvelse`, så har vi da en også en forpligtigelse til at skrive det i praksisplanen. Men nu vil vi overveje, om vi måske kan sige det på en lidt anden måde, så det ikke virker så voldsomt«.

Men hvad nu, hvis en læge gerne vil overtage og videreføre en praksis i en mindre by, hvor I ikke mener, der skal være praksis fremover?

»Jamen, så skal han da være så velkommen. Hvis vi peger på et sted, der er truet, og det så viser sig, at en praksis der alligevel er bæredygtig og at det er muligt at videreføre den, så er det da udmærket. Det kan eller vil vi ikke forhindre. På den anden side er denne praksisplan jo en vink med en vognstang om, hvor vi vil hen. Hvis en læge vil flytte ud og starte praksis i et yderområde og gerne vil have goodwill-garanti osv., så vil vi nok sige, at det synes vi ikke er så god en idé«.

Nogle kommuner er bekymrede for, at centraliseringen i lægehuse vil få konsekvenser i tyndt befolkede områder, så nogle borgere får meget langt til læge. Overholder praksisplanen reglerne for, hvor langt der må være til læge?

»Det prøver vi selvfølgelig på, men for os er det vigtigste ikke afstande, men at man er tilmeldt en læge. Sådan er vi nødt til at sige. Samtlige borgere i Region Syddanmark skal være tilmeldt en læge, og vi vil gøre alt for at overholde den målsætning. Det kan betyde, at nogle får meget langt til læge, og det kan være et problem ved sygebesøg. Men så må vi indføre nogle transportordninger, så borgeren kan blive transporteret til lægen. Det må vi finde ud af på én eller anden måde der, hvor afstandene bliver for store«.

Ifølge Frank Ingemann skal planen nu gennemgås sammen med høringssvarene kommune for kommune, og den vil så blive forelagt i Samarbejdsudvalget. Holdningen er, at planen hurtigst mulig skal føres ud i livet.

- Ja, det er vi simpelthen nødt til, siger Frank Ingemann.