Skip to main content

Regionerne er bagud med teletolkning

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

29. okt. 2012
3 min.

Region Syddanmark brillerer med, at samtlige relevante hospitalsafdelinger nu har adgang til at få en tolk koblet på via video, når en patient, som ikke taler dansk, skal til lægen.

Dermed har regionen som den eneste hidtil opfyldt - på forhånd endda - det mål, som Danske Regioner har sat sig, om at have teletolkning indført alle steder i hospitalsvæsenet, hvor det er relevant, inden udgangen af i år. De øvrige regioner ligger langt efter.

Region Sjælland er ifølge den seneste opgørelse den region med færrest afdelinger på. Hvor Region Syddanmark har over 100 afdelinger koblet på systemet, mens Region Sjælland har under 20. Region Midtjylland er imidlertid den region, der har færrest afdelinger med målt i pct. af samtlige relevante afdelinger.

Den syddanske spidsposition skyldes formentlig, at ideen i dansk regi blev født her.

"Vi startede for tre-fire år siden. Og vi gjorde det på en simpel måde. Vi sagde til alle afdelinger, at fremmødetolkning koster ca. 5.000 stykket, som går fra afdelingen. Men vi har et decentralt budget, så hvis I bruger video, er det gratis for jer. Regionen har også leveret udstyr til alle, der ønskede det", siger Peder Jest, direktør på Odense Universitetshospital (OUH), der er formand for projektets styregruppe.

Regionen har gennemført en medicinsk teknologivurdering (MTV) på projektet både på hospitals- og regionsniveau, som har vendt tommelfingeren opad.

"De viste, at alle faktorer, ikke mindst kvaliteten i tolkningen, er forbedret. De etiske regler overholdes bedre, og sikkerheden er bedre.

For at de økonomiske fordele skal kunne udnyttes fuldt ud, er det nødvendigt, at flere kommer med.

"Vores tolkeaftaler er ikke rationelle nok - regionerne har ikke været i stand til at indhente gevinsten endnu", siger Peder Jest.

De andre skynder sig

Der er imidlertid ikke nogen tvivl om, at de øvrige regioner kommer med. Det skal de ifølge økonomiaftalen mellem Danske Regioner og Regeringen, men spørgsmålet er, om de alle sammen kan overholde deadline.

"Regionerne har travlt. Men de ved det godt, og vi gør sammen en stor indsats for at komme i mål til tiden", siger Lars Hulbæk, souschef i MedCom, der står for den tekniske løsning og nationale koordinering af projektet.

Han peger på sammenhængen med allehånde andre it-projekter, som teletolkningen muliggør, når projektet er bredt ud.

"Det, vi har fået indført, er en videoinfrastruktur, som kan genbruges i mange andre telemedicinske sammenhænge. Der er takket være teletolkeprojektet langt mere videoudstyr på hospitalerne i dag end for tre år siden, og vi har også taget hul på at anvende videokonferencer i almen praksis og i kommunerne", siger han.

"Det kan f.eks. bruges til lægekonferencer, tværsektorielle udskrivningskonferencer og telepsykiatri", siger han.

Netop telepsykiatri er en del af regeringens handlingsplan for telemedicin, der omfatter fem projekter. Især det ene - egentlige videokonsultationer - er afhængigt af netop en sådan infrastruktur med videoudstyr på de relevante afdelinger, som tolkeprojektet er i færd med at etablere.

"Vi er på vej"

Regionernes samarbejde om sundheds-it - RSI - siger, at der er stærk fokus på at overholde deadline.

"I RSI styregruppen følger vi løbende op på alle pejlemærker, men det er klart, at de, der har deadline inden jul, kigger vi ekstra på", siger lederen af RSIs sekretariat, Heidi Forberg.

Konkret har RSI bedt regionerne om flere detaljer om, hvordan de har planlagt at nå målet med teletolkning på de relevante afdelinger inden udgangen af i år, som skal diskuteres på et møde fredag 26. oktober.