Skip to main content

Regionerne skal spare – på nær en enkelt

Fire ud af fem regioner er i varierende grad gået i minus i år og skal hente kronerne i næste års budget. Kun Region Syddanmark undgår besparelser til 2019
Uforudsete udgifter i forbindelse med byggeriet af de nye sygehuse belaster flere steder regionernes budgetter. Her DNV-Gødstrup. Foto: Region Midtjylland.
Uforudsete udgifter i forbindelse med byggeriet af de nye sygehuse belaster flere steder regionernes budgetter. Her DNV-Gødstrup. Foto: Region Midtjylland.

Anne Steenberger, as@dadl.dk

23. aug. 2018
5 min.

August og september er månederne, hvor regionerne skal have det store overblik over økonomien – hvor sygehusbudgetter og sundhedsbudgetter generelt udgør langt størsteparten – og hvordan det kommer til at påvirke næste års budget.

Et underskud – som regel et uventet merforbrug - det ene år skal hentes ind det næste.

De foreløbige udmeldinger tegner dette billede for 2019, præget af besparelser i større eller mindre grad:

Region Midtjylland skal spare 195 millioner kroner på sundhedsområdet.

Region Nordjylland skal spare 42 millioner kroner.

Region Sjælland 157 millioner kroner.

Region Hovedstaden 198 millioner kroner.

Region Syddanmark har som den eneste region ingen besparelser til næste år. Hvad er forklaringen? I følge regionens selv lyder den sådan fra økonomidirektør i Region Syddanmark, Mogens Sehested Kristensen, der oplyser, at balance i økonomien normen i Region Syddanmark:

"Vi har siden regionernes oprettelse lagt enorm stor vægt på at have en langsigtet planlægning på vores økonomi. Det betyder, at vi lægger budgettet på et niveau, som vi føler os meget sikre på, så vi ikke skal ud og lave kortsigtede beslutninger og besparelser. Vi vægter konomisk stabilitet meget højt og vil hellere ligge lidt på den konservative side. Dermed kan vi godt have et lille råderum i anden halvdel af året som vi kan bruge på investeringer, som rækker ind i næste år, så vi på den måde afhjælper næste års udgiftspres.”

Er I mere påholdende end de andre regioner?

”Nej, for vi bruger altid hele udgiftsloftet, vi har ikke et kæmpe mindreforbrug i forhold til det, det vi må. Men vi budgetterer sådan, at hvis vi ved, at der er nogle udgiftsområder, som kommer til at stige voldsom, så bruger vi pengene til det først. Vi bruger ikke pengene ud fra nogle forhåbninger til en udvikling, men til en forventning. Og gerne lidt konservativt.”

Forsinkelser og uforudsete udgifter i forbindelse med de nye sygehuse er i nogle regioner medvirkende til ubalancen i budgettet. I Region Syddanmark sker indflytningen i det nye OUH først i 2022/23, så det kan ikke afspejle sig i budgettet endnu. Men Mogens Sehested forventer ikke, der vil komme drastiske situationer:

”Vi ved, at flytningen af et helt universitetshospital i fuld drift vil koste rigtig mange millioner. Vi ved også, at vi ikke kan gabe over en mundfuld på ca. en halv milliard et enkelt år. Derfor har vi allerede nu taget hul på det ibudgetterne frem til 2023. Vi siger allerede nu, at når vi fx skal købe nyt apparatur, så skal det kunne genanvendes i det nye OUH. Og hvis der er investeringer, vi kan fremskynde, så vi har udgiften i årene før, så frigiver vi midler i det år, vi skal flytte. På den måde spiser vi elefanten i mindre bidder.”

Hvordan sørger I for, at sygehusudgifterne ikke løber løbsk?

”Vi har bl.a. en god økonomistyringsdisciplin decentralt på vores sygehuse, så vi oplever ikke de store problemer med at styre økonomien der. Vores sygehuse tager økonomien ekstremt alvorligt. Vi har meget regelmæssige dialogmøder med sygehusene, så vi tidligt kan rette ind og løse problemerne gennem dialog i ledelsessystemet.”

Flere årsager til budgetoverskridelser

Der er forskellige årsager til overskridelsen i de regioner, der skal ud og spare. Løbske sygehusudgifter, udgifter til sygehusmedicin og uforudsete udgifter i forbindelse med nye sygehusbyggerier udgør en del af det.

I Region Midtjylland udgøres en væsentlig del af Aarhus Universitetshospital, som forventer et merforbrug i år på 77 mio. kroner, bla. fordi udflytningen fra de gamle hospitaler og ibrugtagning af det nye er blevet forsinket. Det har bl.a. betydet dobbeltdrift, hvilket er dyrt. Regionen vil bl.a. forsøge at finde pengene ved at samle nogle funktioner.

”Jeg vil hellere samle nogle behandlingstilbud på færre steder end at spare bredt med en såkaldt grønthøster. Samling af urinvejskirurgi i Hospitalsenhed Vest er udtryk for et ønske om at styrke fagligheden og give hospitalet en stærk profil som kræfthospital”, siger regionsrådsformand Andres Kühnau (S) i en pressemeddelelse.

Han anerkender, ifølge pressemeddelelsen, at spareforslagene i nogle tilfælde vil betyde forringelser for borgerne, især i form af længere transporttid, hvis behandlinger i flere tilfælde bliver samlet på færre steder.

I Region Sjælland, som har et budgetunderskud på 157 millioner kroner siger regionsformand Heino Knudsen (V) :

”Vi ser ind i betydelige budgetudfordringer. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at det kommer til at berøre borgere, patienter og medarbejdere mindst muligt. Men vi må også se i øjnene, at presset på vores økonomi betyder, at vi ser ind i en periode, hvor der vil ske personalereduktioner – og der vil komme afskedigelser. Det er mit håb, at underskuddet i indeværende år kan minimeres væsentligt. Men der er ingen tvivl om, at det bliver hårdt”.

Af budgetoplægget i Region Hovedstaden fremgår det, at regionens hospitaler, akutberedskabet og Region Hovedstadens Apotek skal finde besparelser for 198 mio. kroner i 2019, som skal omprioriteres til andre områder.

"Vi kan ikke afvise, at der vil komme afskedigelser på hospitalerne og i de administrative centre, men vi vil naturligvis gøre alt, hvad vi kan, for at minimere antallet. Selvom besparelser for 198 mio. kroner kan lyde af meget, viser erfaringen os, at selv større besparelser er endt med relativt få fyringer," sagde regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) i en pressemeddelelse i forbindelse med budgetfremlæggelsen.

De endelige politiske budgetforlig bliver indgået i løbet af den næste måneds tid.