Skip to main content

Regionerne vil lockoute 80.000 medarbejdere

(opdateret) En konflikt vil lamme hospitalerne, truer Danske Regioner i en pressemeddelelse, udsendt i dag, mandag. Også akutmodtagelser er omfattet lockoutvarslet, men der vil blive oprettet nødberedskaber, siger regionerne.

Anne Steenberger, as@dadl.dk

12. mar. 2018
2 min.

Som ventet har regionerne i dag udsendt det officielle lockoutvarsel. Den omfatter samlet set 80.000 ansatte i regionerne.

Det sker som modsvar til lægernes strejkevarsel mod cirka ti pct af sundhedsvæsenet. Regionerne har sendt lister til de faglige organisationer, der viser hvor lockouten vil ramme.

Varslet omfatter hospitalerne som helhed. Enkelte klinikker og specialhospitaler, som ikke er omfattet af strejkevarsel, er undtaget.

Men på hospitalerne rammer det bredt - med få undtagelser.

”Psykiatrien, abortsamrådssekretariaterne, akutlægebilerne og udgående palliative teams vil ikke være omfattet af lockout. Livsvigtige operationer og andet akut som fødsler og kræftbehandling vil stadig blive udført,” skriver Danske Regioner i en pressemeddelelse.

Lisbeth Lintz, formand for Foreningen af Speciallæger (FAS), siger siger:

”Det er en overvældende mængde sundhedspersonale i sygehusvæsenet, der lockoutes. Det vil lamme sygehusdriften.”

Spørgsmålet er, om regionernes varsel og de beskrevne undtagelser betyder, at akutte funktioner, som fx akutmodtagelser og dertil hørende diagnostiske funktioner skal lockoutes.

Anders Kühnau, der er formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn siger til Ugeskriftet:

”De er omfattet af varslet. Men det er ikke fordi, vi forestiller os at akutafdelinger vil lukke. Der vil blive oprettet nødberedskaber, og de vil være temmelig omfattende. Det betyder, at tilskadekomne ved trafikulykker mv og akutte patienter vil blive behandlet.”

Han tilføjer:

”Så kan man måske undre sig over logikken i, at man først lockouter medarbejdere og så ansætter dem bagefter igen. Men det er altså sådan, man gør. Sådan fungerer den danske model. På samme måde som strejkevarsler: Der er masser, der er udtaget til strejke, som alligevel ender med at skulle arbejde.”

Tager regionerne initiativ til at få de nødberedskaber organiseret?

”Vi har allerede dialog i gang med de faglige organisationer. Det har vi haft i nogen tid. Der skal forhandles en rammeaftale på plads med de faglige organisationer, som gælder for hele landet. Så vil det enkelte hospital på baggrund af den lave aftaler med medarbejderne om at indgå i nødberedkjabet. Det kommer på plads inden en eventuel konflikt”, siger Anders Kühnau.

Hertil siger Lisbeth Lintz:

"”YL og FAS har haft et enkelt møde med Danske Regioner om nødberedskaber. Så der er et stykke vej endnu, før vi har den centrale ramme, som skal danne grundlag for de konkrete aftaler om nødberedskaber, der skal indgåes mellem de fem regioner og FAS og YL efterfølgende.”

Hun tilføjer:

"Derfor undrer jeg mig også over, at regionerne tager det skridt på et tidspunkt, hvor der end ikke findes et skelet til et nødberedskab.”

Læs regionernes lister her