Skip to main content

Regionsformand: Vi overvejer ikke en 1813-model

PLO’s problemer med at få praktiserende læger til at køre lægevagt kommer ikke bag på regionsformand, der dog stadig tror på modelen og ikke har planer om at indføre en 1813-model.

Jens Stenbæk er formand for Region Sjælland og næstformand i Danske Regioner. Foto: Region Sjælland
Jens Stenbæk er formand for Region Sjælland og næstformand i Danske Regioner. Foto: Region Sjælland

Anders Heissel, ah@dadl.dk

20. apr. 2016
3 min.

Selv om flere regioner har stigende problemer med at få praktiserende læger til køre lægevagt, har formanden for Region Sjælland og næstformanden for Danske Regioner, Jens Stenbæk (V), ikke planer om at indføre 1813.

”Vi har ikke noget andet i tankerne end den nuværende model for lægevagten i Region Sjælland,” siger Jens Stenbæk til ugeskriftet.dk

Så I går ikke i Region Sjælland og overvejer en 1813-model?

”Nej, det gør vi ikke.”

Vi vil gerne almen praksis og tror, at det er bedst, at de gør det. Derfor håber jeg, at disse tiltag fra PLO vil løse problemet, så vi ikke skal finde et alternativ. Jens Stenbæk (V), formand for Region Sjælland og næstformand for Danske Regioner

På grund af bl.a. en mere presset hverdag og dårlig betaling for en nattevagt melder praktiserende læger i det meste i af landet fra til lægevagten, som lægerne ellers via overenskomsten er forpligtet til at tage del i. Men udviklingen kommer ikke bag på Jens Stenbæk

”Det kommer ikke bag på mig, at PLO har et problem med at få dækket vagterne i lægevagten. Tilbage i forhandlingerne i 2010 og 2011 med PLO meddelte forhandlingsudvalget i PLO, at det fremover ville blive svært at besætte lægevagten, og at PLO ikke nødvendigvis var interesseret i at beholde lægevagten. Derfor ændrede vi den centrale overenskomst, så regionerne kunne hjemtage lægevagten. Og det var så baggrunden for, at Region Hovedstaden hjemtog lægevagten og etablerede 1813,” siger Jens Stenbæk.

Den vigende tilslutning til lægevagten har fået flere PLO-regioner til at indføre et ekstragebyr til de praktiserende læger, som ikke tager del i lægevagten. Og det tiltag roser Jens Stenbæk.

”Det er godt, at PLO bruger forskellige incitamenter til at opretholde lægevagten, fordi vi er dybt afhængige af den. Og derfor sætter jeg pris på, at PLO har taget initiativ til at gøre det mere attraktiv at køre lægevagt med praktiserende læger, for det er stadig den gruppe, der skal gøre det. Jeg kan ikke umiddelbart se nogle alternativer til, at PLO skal drive lægevagten i Region Sjælland. Vi vil gerne almen praksis og tror, at det er bedst, at de gør det. Derfor håber jeg, at disse tiltag fra PLO vil løse problemet, så vi ikke skal finde et alternativ,” siger Jens Stenbæk.

PLO siger, at en af grundene til den faldende tilslutning til lægevagten er bl.a. en for lav betaling for en nattevagt. Skal lægevagten have mere i løn om natten?

”Det kan jeg ikke sige noget om nu, men vi har ikke ekstra penge til lægevagten. Hvis PLO har forslag til ændringer, må de fremkomme med dem,” siger Jens Stenbæk.