Skip to main content

Regionshospitaler skal være universitetsklinikker

Klaus Larsen

16. sep. 2011
2 min.

En økonomisk indsprøjtning på 18 mio. kr. årligt skal bl.a. bruges til at etablere såkaldte universitetsklinikker ved de midtjyske regionshospitaler.

Det bliver det forventede resultat, når Region Midtjyllands regionsråd om kort tid afslutter forhandlingerne om budgettet for 2012.

For første gang i flere år slipper regionen i 2012 for at skulle spare og skære ned; tværtimod vil det kommende budget - som Ugeskriftet.dk kunne fortælle i går - have plads til at bruge flere penge til forskning på hospitalerne.

Regionsrådets flertal, bestående af S, SF og R er allerede nået til enighed om, at bruge de fleste af de forventede 18 mio. forsknings-kroner til at etablere regionsklinikker på sygehusene i Holstebro--Herning, Viborg-Skive-Hammel-Silkeborg, Randers og Horsens.

Institutleder på Klinisk Institut ved Aarhus Universitet, professor Jens Chr. Djurhuus, håber i høj grad, at de ekstra penge til forskning vil materialisere sig.

Som medlem af det udvalg, der styrer regionens sundhedsvidenskabelige forskningsfond, nærlæser Jens Chr. Djurhuus i disse dage forskningsansøgninger fra regionshospitalerne. Ansøgningerne beløber sig til ca. 50 mio. kr., og fonden har kun ca. en sjettedel af dette beløb at gøre godt med.

18 mio. kr. vil unægtelig falde på et tørt sted, siger Jens Chr. Djurhuus.

"I det store billede syner det måske ikke af meget: Alene Aarhus Universitetshospital bruger årligt over 600 mio. kr. til forskning", siger han.

"Men det er vigtige penge - meget vigtige", fortsætter han, "for der er smalhals alle vegne".

Jens Chr. Djurhuus, der også er bestyrelsesformand i Det Frie Forskningsråd, peger på, at forskningen med sidste års finanslov mistede 150 mio. kr., og at det aktuelle finanslovsforslag lægger op til at skære yderligere 100 mio. kr.

Universitetsklinikker kendes fra bl.a. Tyskland og adskiller sig især fra et universitetshospital ved - som Jens Chr. Djurhuus forklarer - "altovervejende at drive patientnær, klinisk forskning inden for sygdomme med en vis udbredelse - og med samme kvalitet og substans som universitetshospitalet".