Skip to main content

Rejsen

ANMELDELSE - Filmen "Rejsen", der frem til 26. november vises på Moesgaard Museum, er et fascinerende sammendrag af menneskets grundvilkår på syv kontinenter.

Foto: Moesgaard Museum / Jacob Due
Foto: Moesgaard Museum / Jacob Due

Karen Kjær Larsen, Lene Agersnap, agersnap@dadlnet.dk

24. maj 2017
3 min.

At se livet som en rejse kan være en slidt metafor – tænk bare på udstemte X-factor-deltageres lovprisning af »rejsen« gennem mediecirkusset.

Men med Moesgaards filmiske særudstilling »Rejsen« er vi fjernt fra alle floskler. Bænket på en slags overdimensionerede trappetrin i en stor hal kan tilskuerne følge et intenst sammendrag af menneskelivets grundvilkår på syv kontinenter. På 21 minutter bringes vi fra en fødsel i København til en olding, der udånder og brændes af sine slægtninge i Katmandu. Filmen ruller hen over et vægstort lærred, der står på et vandspejl. Netop denne spejling af livet løfter »Rejsen« op til det niveau, som kendetegner udstillingerne på det nye Moesgaard,

Undervejs på rejsen zoomes der ind på syv grundtemaer, der går igen i vores liv, uanset om vi er rige eller fattige, eller hvilket hjørne af kloden vi bebor. Ud over fødsel og død er temaerne kærlighed, tro, angst, tab og rationalitet. Særligt for praktiserende læger, der netop følger patienterne »fra vugge til krukke«, bliver »Rejsen« en yderst relevant påmindelse om, hvor ens vi er som mennesker. Når vi står over for selve eksistensen, rummer vi, uanset race eller kultur, flere ligheder end forskelle. Udstillingen bidrager derved til at skabe fokus på et »vi« fremfor et »dem og os«.

Scenerne er alle lavet med stor respekt for det skildrede individ. Det er rørende at se den afrikanske mors kærlige omsorg for sine børn og tankevækkende at opleve voldsomme overgangsriter på Papua New Guinea, hvor 18-årige Remmy gennemgår et angst- og smertefuldt ritual for at blive en mand. Troens budskab om kærlighed, tolerance og mening beskrives via betagende smukke billeder fra Argentina med gudstjeneste i en junglekirke. I Nevada fortæller en natlig afbrændning af et tempel om tabets vilkår. 40.000 mennesker er tilskuere. Forinden har de efterladt en sidste hilsen til en afdød i templet. Rationalitet bliver paradoksalt nok næsten det sværeste vilkår at forholde sig til. En solhærdet polarforsker har bygget en base på Antarktis, som kan bruges af videnskabsmænd fra hele verden. Den ligger som en slags UFO midt i en isørken på et fuldstændigt ufremkommeligt sted, beregnet på at afvriste kloden dens sidste hemmeligheder. Men hov, var det ikke tibetanske bedeflag, kameraet indfangede i et hjørne af billedet?

Udstillingen kan varmt anbefales til alle med interesse for menneskets eksistentielle grundvilkår. Også de tilstødende lokaler, hvor man kan gå mere i dybden med de enkelte scenarier, kan anbefales. Efter beskrivelsen skulle det endda være muligt at iføre sig virtual reality-briller og være til stede i filmens lokationer – en ønskesituation for den læge, som kan se værdien af at låne et nyt blik på virkeligheden.

24. april-26. november 2017

Moesgaard Museum

Moesgård Allé 15

Højbjerg