Skip to main content

Respekten for lægeerklæringer

Hans Buhl

16. jan. 2006
2 min.

I april 1999 blev en ung iraner udvist af Danmark. Han blev af politifolk sat på et fly fra Kastrup, efter han i lufthavnen havde forsøgt selvmord. Politiet ignorerede ved den lejlighed, at den læge, som havde syet ham sammen efter selvmordforsøget, ønskede at få den unge iraner til en psykiatrisk undersøgelse. Lægeforeningen protesterede mod denne fremgangsmåde, og der blev efterfølgende opnået en forståelse mellem myndighederne og Lægeforeningen om, at man ikke sad lægelige erklæringer i udvisningssager overhørige.

Denne borgfred synes at være brudt efter, at flygtninge for det første ikke kan være sikre på at få en udredning af, om de har været udsat for tortur, fordi der ikke er tilstrækkelig kapacitet i systemet. For det andet ikke kan blive danske statsborgere på grund af sprogproblemer, selv om de har fået konstateret posttraumatisk stresssyndrom, PTSD, der ofte fremkaldes af tortur. Den seneste aftale om indfødsret fra december 2005 fastslår, at sagsbehandlere udtrykkeligt skal se bort fra dette, selv om der foreligger en lægeerklæring.

Den nye aftale slår fast, at »Integrationsministeriet forudsættes at meddele afslag til ansøgere, som lider af PTSD, også selvom tilstanden er kronisk, og dette er dokumenteret ved en erklæring fra en person med lægefaglig baggrund.« Myndighederne skal altså efter december 2005 udtrykkeligt se bort fra afgivne lægeerklæringer, mens der tidligere udtrykkeligt stod, at der kunne meddeles dansk indfødsret, hvis flygtninge som følge af psykisk sygdom, fx som følge af tortur, ikke vil være i stand til at lære dansk i tilstrækkelig grad.

Der er efter Lægeforeningens opfattelse tale om et skred i forhold til Danmarks fornemme renommé omkring behandlingen af torturofre. Der er ikke mindst tale om et skred i forhold til respekten for de erklæringer, som afgives af medlemmer af denne forening. Foruden de to nævnte omstændigheder er der også i medierne fremsat politiske udtalelser, der beskylder læger for at strø om sig med erklæringer om PTSD. Det siger sig selv, at vi ikke vil acceptere en sådan beskyldning, der sår tvivl om lægers faglige troværdighed. Læger skriver erklæringer om PTSD, når der har foretaget en udredning, der viser, at patienten har PTSD. Hverken mere eller mindre.

Politikere burde holde sig for gode til at beklikke andre faggruppers faglige hæderlighed og koncentrere sig om at øge respekten for de opgaver, som de selv beskæftiger sig med. Behovet er ikke blevet mindre efter den seneste aftale om indfødsret. Der har de seneste år været en stigende frustration blandt læger, der arbejder med asylsøgere. Lægeforeningens etiske udvalg har efter en samtale med to asyllæger besluttet at gennemføre en undersøgelse af danske asyllægers arbejdsforhold.