Omgivet af et par mandshøje højttalere, vægge tapetseret med cd'er og dvd'er og med de sorte persienner rullet halvt ned sidder Henrik med nedslåede øjne og taler med retspsykiateren. Vi er i Henriks toværelses lejlighed i et kommunalt bosted for psykisk syge i Sønderjylland. Døren til lejligheden er låst indefra, men han må hellere lukke op, når retspsykiateren eller sygeplejersken fra den retspsykiatriske distriktspsykiatri ringer på.
For Henrik har en halvandet år gammel behandlingsdom. Han begik vold, men en mentalundersøgelse anbefalede, at retten tilkendte ham en ambulant behandlingsdom. Så nu bor han her, tæt fulgt af Kriminalforsorgen og af regionens distriktsretspsykiatri, som skal fastholde ham i den medicinske behandling og vurdere, at han får den rette dosis. Nogle gange er det en sygeplejerske fra teamet, der kommer, andre gange, som i dag, er det retspsykiateren Pernille Gansmo.
»Vores patienter er en ophobning af vanskelige patienter«, konstaterer hun før besøget hos Henrik.
Henrik er en af de cirka 300 ambulante retspsykiatriske patienter, som bor i Region Syddanmark, der som den eneste region har oprettet en særskilt distriktspsykiatri for retspsykiatriske patienter. Der er tre distrikter, denne er den sydvestlige del, som har 60 patienter.
Fyn har haft distriktspsykiatriske team inden for retspsykiatrien siden 1987, mens det var amt og for godt et år siden blev den model udvidet til også at omfatte den øvrige region.
Lederen af det hele er Peter Fristed, der er ledende retspsykiatrisk overlæge på Psykiatricentret i Middelfart. Han siger:
»Baggrunden er, at antallet af behandlingsdømte stiger. Det gør den med 12-15 procent om året i hele landet. Vores hensigt er at intensivere opfølgningen af de behandlingsdømte for på den måde at forebygge at de begår kriminalitet igen. Indtil for et år siden var disse patienter under den almene distriktspsykiatri - bortset fra på Fyn - og vi kan se, at personalet i nogle tilfælde har været utrygge ved at håndtere de mest skræmmende patienter. De har så fået lov at gå for sig selv og er ikke blevet fulgt så intensivt, som jeg synes, de bør. Dem har vi nu fået fat i med de nye team. Vi er specialiserede og lader os ikke skræmme væk«.
En anden målgruppe for teamene er særligt udvalgte, vanskelige patienter, som man gerne vil fastholde i den medicinske behandling, også efter at dommen er ophævet. Det er frivilligt, men patienten kan også være interesseret i at beholde kontakten med de samme behandlere.
Venlig patient
Henrik er skizofren og hører ofte stemmer. Han har været noget urolig på det seneste. Han fortæller Pernille Gansmo, at han snart skal på tur med bostedet til Rømø, men han er noget nervøs for, hvordan det skal gå, fordi han i går råbte ad forstanderen og sagde grove ting til ham. Han fortrød efterfølgende og gik helt i sort. I dag er han faldet nogenlunde ned igen.
»Som alle andre mennesker er han ked af at have råbt ad en person, han i øvrigt er glad for, men hans sygdom gør, at han gør sig de værste forestillinger«, forklarer Pernille Gansmo bagefter.
»Henrik er godt beskyttet«, siger hun videre. »Han har mennesker omkring sig og har to faste kontaktpersoner. De holder alle øje med, hvordan han har det«. Hun tilføjer, at Henrik er en meget venlig patient - andre kan være ganske ubehagelige og uvillige til at tage deres medicin og uvillige over for behandlersystemet i det hele taget.
Det er ikke alle de 60 retspsykiatriske patienter i distriktet, der bor på en institution. Nogle bor hjemme, og nogle er meget isolerede. Typisk fordi de selv vil - det må de selv bestemme. Hvert af Region Syddanmarks tre retspsykiattriske distriktsteam har en overlæge og to specialuddannede sygeplejersker samt kontorpersonale tilknyttet. Hvor ofte teamet kommer, er afhængigt af patientens behov - det kan være ugentligt eller en eller to gange om måneden - dertil kommer Kriminalforsorgens besøg.
Som nævnt handler indsatsen om at forebygge, at patienterne falder tilbage i en psykose, hvor de måske begår ny kriminalitet.