Skip to main content

Rettigheder og klagemuligheder til patienterne

Jens Winther Jensen

12. jun. 2006
3 min.

DR's forbrugerprogram Kontant afdækkede i forrige uge de jammerlige forhold omkring Sundhedsvæsenets Patientklagenævn med sagsbehandlingstider på flere år og patienter, der ikke kan få behandlet systemfejl. En repræsentant for regeringspartiet bebudede i den forbindelse, at der snart vil blive åbnet op for, at patienter får adgang til at indbringe deres oplevelser til indrapporteringssystemet for utilsigtede hændelser, der for øjeblikket kun er anvendeligt for læger. Det er ganske enkelt ikke godt nok. Der er brug for et nyt patientklagesystem.

Ikke fordi, der er noget galt med en åbning af Dansk Patient-Sikkerheds-Database for indrapportering fra patienterne. Det er ganske fornuftigt, fordi det kan være med til at løse en del af problemet med den manglende læring i det nuværende klagesystem, når også patienternes oplevelser kommer ind. Men databasen giver blot en kvittering for, at »sagen« er registreret, og så kan indberetteren håbe på, at det kommer eftertiden til gode. Det løser slet ikke patienternes behov for at få vurderet et fejlslagent behandlingsforløb og få en undskyldning, hvis omstændighederne tilsiger det.

Det er brug for, at patienterne nu får egentlige materielle rettigheder og et klagesystem, hvor disse rettigheder kan blive afprøvet. Patienterne skal have ret til at få en god tidssvarende og sikker behandling, og vi er indstillet på at lære af de fejl, som de påpeger. Det er i dag sådan, at vi som forbrugere har rettigheder omkring næsten alt fra brugte biler til charterrejser, og har mulighed for at få afprøvet disse rettigheder ved forskellige nævn og instanser. Det gælder ikke, hvis man er bruger af sundhedsvæsenet. Patienterne har udvidede muligheder for at vælge behandler og behandlingssted, og der er også givet flere ventelistegarantier. Men der er ikke givet egentlige materielle rettigheder til patienterne om, at de har krav på at få en sammenhængende behandling af høj kvalitet til tiden i det danske sundhedsvæsen.

Lægerne føler på deres side også, at det nuværende klagesystem er helt utidssvarende. Lægerne lider også under de lange sagsbehandlingstider samtidig med, at vi oplever, at der er alt for store tilfældigheder i afgørelserne. Endelig er det nuværende system ikke lærende, og det løses ikke fuldt ud af, at vi har fået indrapporteringssystemet. Vi mener, at der skal ske en todeling af klagesystemet, således at det nuværende nævn gøres til et disciplinærnævn for sundhedspersoner, og der skal samtidig etableres et nyt patientklagenævn med et ændret mandat. Det skal også være et kvalitetssikringssystem, der skal bidrage til at gøre sundhedsvæsnet lærende.

Vores minister har indtil videre sagt, at det er for dyrt. Et øget ressourceforbrug i klagesystemet vil gå fra patientbehandlingen. Den holder altså ikke længere. De manglende materielle rettigheder og et elendigt klagesystem har udviklet sig til at være et alvorligt kvalitetsproblem for det danske sundhedsvæsen, og det skaber mange frustrationer blandt patienter og læger. Vi var i Danmark i stand til at vise vejen ved at være de første til at indføre et indrapporteringssystem for utilsigtede hændelser. Hvorfor ikke være først til at indføre et klagesystem, der er lærende samtidig med, at det både styrker lægernes retsstilling og patienternes materielle rettigheder? Et klagesystem i verdensklasse.