Skip to main content

Ros til KL- udspil om det nære sundhedsvæsen

De praktiserende lægers organisation PLO vil gerne ”tyvstjæle” fra kommunernes udspil om ”det nære sundhedsvæsen”. ”Realistisk” og ”et fantastisk godt papir”, siger PLO-formand Christian Freitag,

Foto: PLO
Foto: PLO

Klaus Larsen kll@dadl.dk

27. okt. 2015
6 min.

Kommunernes Landsforening vil arbejde for en mere ensartet kvalitet i kommunernes sundhedstilbud. Det fremgår af en sundhedsudspil, som hilses velkommen af flere sundhedsfaglige organisationsformænd. Blandt dem er Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing:

»Der er alt for stor forskel på kommunernes sundhedstilbud i dag. Derfor er det meget positivt, at KL selv tager fat i problemet og prioriterer, at borgerne skal kunne regne med, at de får fagligt velfunderede tilbud, uanset hvor de bor,« siger Andreas Rudkjøbing i en kommentar.

Freitag: ”Det ligner vores tanker”

Udspillet kommer ifølge KL som ”et indspark” til et udvalgsarbejde om en plan for at styrke et nært og sammenhængende sundhedsvæsen, som regeringen, KL og Danske Regioner aftalte i forbindelse med årets økonomiaftaler.

Faktaboks

Fakta

Også fra de praktiserende læger – som i høj grad er bærerne af det nære sundhedsvæsen – lyder rosende toner: ”Det er et fantastisk godt stykke papir”, lyder kommentarer fra PLO’s formand, Christian Freitag.

Formanden for Kommunernes Landsforening, Martin Damm, peger på sundhedsvæsenets rivende udvikling og sygehusenes stigende effektivitet.

”Men vi har glemt, at vi skal fokusere lige så meget på de patienter, som ikke befinder sig – eller ikke bør befinde sig – på sygehusene. Det har betydet, at kommunerne ressourcemæssigt og kompetencemæssigt har haltet noget efter et regionalt sundhedsvæsen i rivende udvikling”, siger Martin Damm til kl.dk.

”Vi har længe efterspurgt en plan for udviklingen af det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, og nu sker der heldigvis noget. Med udspillet er det vores klare opfordring, at der allerede i forbindelse med forhandlingerne om finansloven for 2016 sættes en tydelig retning. Vi skal ikke have mere ’plejer’, men sætte turbo på at styrke de nære sundhedstilbud”, siger Martin Damm.

Christian Freitag henviser til, at man også i Lægeforeningen arbejder på et udspil om det nære sundhedsvæsen. ”Der er så mange ligheder og paralleller med det, vi selv tænker om det nære sundhedsvæsen. Og hvis vi får lov af KL, vil vi da tyvstjæle fra det flotte og både gennemarbejdede og nytænkende stykke papir, de har lavet”, siger Christian Freitag.

”Samtidig med, at de opstiller visioner og ambitiøse mål, ser de også på, hvad der har blokeret, så man ikke er dér i dag: Manglende uddannelse af eget personale, lægetilgængeligheden – ikke bare i lægefattige egne, men også lokalt, der, hvor det kan være svært at få læger ud på plejehjemmene. Og det er præcis noget af det, vi selv slås med”, siger Christian Freitag, der glæder sig over at oplægget ”virker realistisk”.

"Lad os tale sammen snart"

- Men PLO fremhæver ofte selv, art de praktiserende i for vejen er pålagt en overvældende mængde opgaver. Så får I jo bare endnu mere at lave?

”Det kommer an på, hvordan man ordner det. KL åbner jo også op for at bruge andre lægekræfter end lige præcis de lokale praktiserende læger. Og det er vi faktisk positive over for. Det kan være sygehuslæger. Eller det kan, som KL selv skriver, være kommunalt eller regionalt ansatte læger – og selvfølgelig praktiserende læger, der bare bliver udnyttet lidt bedre, end det er tilfældet i dag”.

Anders Damm vil gerne sætte fart i udviklingen, også af det nære sundhedsvæsen: ”Med udspillet er det vores klare opfordring, at der allerede i forbindelse med forhandlingerne om finansloven for 2016 sættes en tydelig retning. Vi skal ikke have mere ’plejer’, men sætte turbo på at styrke de nære sundhedstilbud”, siger han.

Og Christian Freitag lyder ikke som en mand, der skal bruge lang betænkningstid. Han henviser blandt andet til tankerne om faste plejehjemslæger. PLO har gjort sig lignende tanker som KL, og med satspuljeforliget har sundhedsministeren vist, at det også for regeringen er en vej, man gerne vil gå.

”Så er vi pludselig fire parter, der vil det samme. Og så må vi sætte os omkring et bord”, siger Christian Freitag.

”Og det har vi ikke tænkt os at vente for længe på – i hvert fald ikke til overenskomstforhandlingerne i 2017.

Læs hele udspillet her (pdf)