Skip to main content

Rundt om søen for hospitalsklovnen

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

9. nov. 2007
3 min.

Børneafdelingen ved Regionshospitalet Viborg har en klovn - eller rettere: To klovner, der spiller op til hinanden, og som får børnene til at grine og de voksne med. Men klovnerne er ikke på hospitalets budget. Der skal sikres løn til klovnerne ved anden foretagsomhed eller ved velvillig sponsorering fra godgørende institutioner og foreninger. Faktisk kræver det 15.000-16.000 kroner hver måned at kunne beholde ordningen.

Forleden snørede læger og sygeplejersker ved afdelingen løbeskoene og løb med, da der var arrangeret 24-timers løb omkring Søndersø i Viborg.

»Vi fik en henvendelse fra nogle unge mennesker, der har holdt sammen siden gymnasietiden, og som gerne ville deltage i 24-timers-løbet i Viborg til fordel for syge børn. Vi meddelte så, at det ville være en god ide at samle penge ind til hospitalsklovnen, og det endte med, at vi kom med på holdet«, fortæller ledende overlæge Lars G. Hansen, Børneafdelingen på Regionhospitalet Viborg.

Projektet fik titlen »24 timer for Børn«. Det fik egen hjemmeside, eget logo og en række sponsorer med Hvidbjerg Bank som hovedsponsor og alt fra fagforening og revisorfirma til Falck, lokal mekaniker, cykelhandler og meget mere. Endnu før løbet var kommet i gang, havde projektet været med til at sætte lys på hospitalsklovnernes indsats gennem omtale i den lokale presse mv.

Bedre at le end at græde

»Vi er en form for loge, som vi kalder Sapientia, der er det latinske navn for ,visdom`, fortæller Kim Bay Jensen, der sammen med Thomas Valbjørn har været primus motor i projekt 24 timer for Børn.

»Thomas kone, Line, havde som sygeplejerske været tilknyttet børneafdelingen, og det gav os ideen til at løbe penge ind til denne afdeling. Vi har samlet penge ind til at betale hospitalsklovnerne i et par måneder, men nok så vigtigt har det været med til at skabe opmærksomhed omkring hospitalsklovnerne, og det kan forhåbentlig betyde noget på længere sigt.

24-timers-løbet er en stor begivenhed i Viborg. Der løbes i et døgn, og der løbes penge ind til mange gode formål. Men begivenheden er også i høj grad en social begivenhed, der skal fremme folkesundheden og sætte fokus på bevægelse. I alt 2.630 deltog i løbet, og de løb 7.785 omgange om søen. Ud over børneafdelingens læger og sygeplejersker deltog endnu et hold fra Regionshospitalet Viborg i løbet«.

Overlæge Lars G. Hansen finder det positivt, når yngre mennesker »uden for huset« på den måde går ind og støtter aktivt. Derfor var det også naturligt for ham og kolleger at bakke op om projektet:

»Initiativet med at løbe penge ind til hospitalsklovnerne var rigtig godt. Vi oplever jo i vores dagligdag, hvor meget, de betyder, når de er med ved undersøgelser, og når de i det hele taget letter stemningen på afdelingen. Det er jo firkantet sagt bedre at se børn le end at græde. Men også for personalet har de betydning og er med til at sætte fokus på humoren, så vi husker den i dagligdagen. Derfor er det vigtigt, at vi kan beholde disse klovner på afdelingen, og det kræver bidrag og initiativer som for eksempel løbeprojektet ,24 timer for børn`«, siger Lars G. Hansen.

Han løber selv dagligt, og det har han gjort, siden han i 2000 deltog i det såkaldte Avismarathon i Viborg.

»Nogle tror, at det er meget ensomt at løbe, men det er det modsatte. Faktisk er det meget socialt, og man får snakket utroligt meget undervejs. Samtidig kan man løse mange problemer og tænke mange gode tanker, mens man sådan løber«, siger Lars G. Hansen, der forventer, at Børneafdelingen på Regionshospitalet Viborg næste år er med igen med eget hold til 24-timers-løbet rundt om Søndersø.