Skip to main content

S i Region Syd vil overtage lægevagten

Socialdemokraterne i Region Syddanmark går nu ind for, at regionen selv overtager og driver lægevagten, ligesom det er sket i Region Hovedstaden. Venstre er dog imod.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
23. jul. 2014
2 min.

Den nuværende lægevagt kan ikke fortsætte. Det mener Socialdemokraterne i Region Syddanmark, skriver Fyens Stiftstidende.

Udmeldingen kommer efter den intense debat om lægevagten i kølvandet på et dødsfald, hvor en vagtlæge overså symptomer på en blodprop. Lægen havde haft mange vagter, og efterfølgende er vagtplanen blevet gennemgået og justeret i 14 tilfælde. Fremadrettet kan der ventes en ændret vagtinstruks, så vagtchefen kan gribe ind, hvis der er tvivl om, at en læges vagter er forsvarligt planlagt.

Læs også: Ikke flere dobbeltvagter for vagtlæger i Region Syddanmark

Men Socialdemokraterne vil have et opgør med selve modellen, hvor de praktiserende læger driver lægevagten.

”Det er ikke hensigtsmæssigt, at vi har ansvaret for patienterne, men at de praktiserende læger styrer ordningen”, siger Jørn Lehmann Petersen (S), næstformand i Sundhedssamordningsudvalget i Region Syddanmark til Fyens Stiftstidende.

”Det er et system, der trænger til fornyelse. Det har stor betydning, at folk har tillid til lægevagten, for ellers begynder de bare at ringe 112 uden grund”, siger han til avisen.

Region Hovedstaden har som den eneste region overtaget lægevagten fra de praktiserende læger. Det skete 1. januar i år og medførte massiv kritik, men det afskrækker ikke Socialdemokraterne i Region Syddanmark.

”Sådan en ordning skal lige løbes i gang, og jeg tror stadig på, at det vil give en bedre organisation, når man har ansvaret for både borgerne og lægerne”, siger Jørn Lehmann Petersen.

Venstre – som bl.a. regionsrådsformand Carl Holst tilhører – er imidlertid imod, at regionen skal opsige aftalen med de praktiserende læger og i stedet selv drive lægevagt. Men mere indflydelse vil partiet gerne have.

”Vi synes, at vagtchefen i lægevagten skal referere til samarbejdsudvalget, hvor regionen også er repræsenteret. Vi bør også kunne tage læger, som vi ikke er trygge ved, ud af vagtordningen. Det har man jo et ledelsessystem, der gør på sygehusene, og det mangler vi i almen praksis og lægevagten. Vi skal have bedre mulighed for at sikre kvaliteten og indflydelse på vilkårene”, siger Bo Libergren (V), formand for Sundhedssamordningsudvalget, til Fyens Stiftstidende.

De praktiserende lægers organisation, PLO, i Region Syddanmark vil ifølge formand Birgitte Ries Møller drøfte ønskerne med regionen, men er afvisende over for en regionsdrevet lægevagt.

”Undersøgelser viser, at ingen praktiserende læger kan se sig selv arbejde i en offentlig styret lægevagt, hvor vi ikke fagligt har indflydelse på arbejdsgange og ikke har den fleksibilitet, der ligger i selv at tilrettelægge arbejdet”, siger hun bl.a. i et interview med avisen.