Skip to main content

S og SF fik magten og skiftede holdning til recepter på Panodil-pakninger

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

28. jan. 2013
2 min.

PANODIL Før både Socialdemokraterne og SF fik regeringsmagten, støttede begge partier ved adskillige lejligheder ønsket om receptpligt på store pakninger med smertemedicin.

Men så fik de to partier regeringsmagten. Og så skiftede de holdning.

»Jeg tror ikke på, at det er nogen mirakelkur«, siger sundhedsminister Astrid Krag (SF) i dag og henviser til, at den svenske receptpligt på store pakninger ifølge ministeren ikke har medført færre smertepiller i de svenske hjem.

Hun afviser, at det ændrede syn på receptpligten skyldes de beregninger, som myndighederne har lavet, der viser, at receptpligten kan koste tæt på 300 mio. kroner for borgere og samfundet.

»Det er ikke det primære. Det er en afvejning af, hvad det vil betyde af gener for folk, der har et sundt og normalt forbrug af smertepiller, hvis de skal til og fra lægen. Det afgørende er at få fat i folk, før de kommer derud, at de ser forgiftning med piller som eneste udvej«, siger Astrid Krag.

Socialdemokraternes sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen siger:

»Da vi kom i regering, undersøgte vi muligheden for pakningsbegrænsning. Også set i forhold til, hvad det ville koste, at flere skulle have smertestillende på recept. Vi kom til den konklusion, at man bør lave en kampagne i Sundhedsstyrelsens regi for at vise forældre til teenagere, at man skal stille disse piller langt, langt væk. Ud fra en vurdering af, hvad der er gangbart«.

Begge erklærer dog, at de er klar til at lytte, hvis Sundhedsstyrelsen og fagfolk kan overbevise politikerne om, at receptpligten kan være med til at løse problemet med de mange forgiftninger og selvmordsforsøg, primært blandt unge piger.