Skip to main content

S og V: Kapaciteten i almen praksis svarer ikke til behovet

Venstre og Socialdemokraterne er enige om, at kapaciteten i almen praksis skal styrkes for at løse problemer på kronikerområdet. Emnet var på dagsordenen under en politisk debat i dag arrangeret af bl.a. Lægeforeningen som optakt til folketingsvalget 2015.

Sundhedsordførerne for hhv. V og S, Sophie Løhde og Flemming Møller Mortensen, er enige om, at almen praksis bør styrkes, Foto: Kim Andreasen, Lægeforeningen.
Sundhedsordførerne for hhv. V og S, Sophie Løhde og Flemming Møller Mortensen, er enige om, at almen praksis bør styrkes, Foto: Kim Andreasen, Lægeforeningen.

Freja Kierstein Johansen, fkj@dadl.dk

5. maj 2015
3 min.

Kapaciteten i almen praksis matcher ikke behovet. Der er for få læger, og de tilbageværende går snart på pension. Det er ærgerligt, da et løft af almen praksis kan være med til at løse problemer på kronikerområdet, mener Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører for Socialdemokraterne.

”Derfor skal vi udvide kapaciteten i almen praksis med andet sundhedsfagligt personale såsom specialsygeplejersker. Her er både Venstre og jeg faktisk enige. Grunden til, at det har været svært at gøre noget, er PLO-konflikten. Min opfordring lyder derfor nu til Andreas Rudkjøbing og Christian Freitag, at det er nu, der skal sættes ind,” sagde han til en debat, hvor kronikerområdet var på dagsordenen.

Folketingsvalget lurer i alle kroge af sundhedsvæsenet. Flere sundhedspolitikere møder flittigt op til forskellige debatter om det helt store valgemne – sundhed. I dag inviterede Lægeforeningen, Danske Patienter, Dansk Sygeplejeråd, Lægemiddelindustriforeningen og Ældre Sagen til debat om et sundhedsvæsen i verdensklasse.

Blå blok bakker op

Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde, bakkede Socialdemokraterne op på dette punkt.

Vi skal have gearet kommunerne og de alment praktiserende til at tage hånd om kronikerområdet. Derfor skal vi have lavet en plan for det nære sundhedsvæsen Sophie Løhde, sundhedsordfører for Venstre

”Vi skal have gearet kommunerne og de alment praktiserende til at tage hånd om kronikerområdet. Derfor skal vi have lavet en plan for det nære sundhedsvæsen,” sagde hun.

Også Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, mener der skal laves en plan for det nære sundhedsvæsen.

”Specialsygeplejersker er vejen frem. Det er noget fagfnidderi, at sygeplejersker ikke kan få flere kompetencer end normalt i almen praksis. Derfor skal der være kompetencekort, så for eksempel sygeplejersker kan læres op i nogle ting som for eksempel at lægge kateter. I hvert fald i de områder hvor det er svært hele tiden at have en læge til at udføre opgaven,” sagde hun.

Generelt var de fleste partier helt eller delvist enige om, at der skal sættes ind i almen praksis for at løse kronikerproblematikkerne.

Planer for kronikerområder

Ida Sofie Jensen, direktør for Lif, spurgte, om der skal flere planer for enkelte kronikerområder. Både Venstre og Socialdemokraterne nikkede ja dertil.

”Lungeområdet skal der være en plan for. Det er helt oplagt, når KOL kan forebygges i almen praksis. Det kan endda også være med til at eliminere ulighed,” sagde Flemming Møller Mortensen (S).

Venstre vil derimod som det første, hvis de vinder valget, lave en kræftplan fire.

Foruden kronikerområdet var forebyggelse, ulighed og prioritering af sygehusmedicin også på dagsordenen, men lappede lidt ind over hinanden.