Skip to main content

Så er der snart valg

Lægeforeningen har arrangeret valgmøder i alle fem regioner i anledning af det forestående Regionsrådsvalg. Her rapporterer vi fra et af dem:

Anne Steenberger, as@dadl.dk

21. okt. 2013
2 min.

Region Hovedstaden:
Valgmøde som
frontalsammenstød

Ca. halvdelen af de omkring 200 fremmødte på valgmødet i Region Hovedstaden var praktiserende læger, og lægevagten blev aftenens hovedtema.

Fra 1. januar overtager regionen styringen af lægevagten, og den sygeplejerskebetjente akuttelefon 1813 skal visitere. Men det var tydeligt på mødet, at det værste nok er, at det hele er sket, uden at regionspolitikerne har taget lægerne med på råd.

Ingen politikere ønskede at forsvare processen, kun Sophie Hæstorp Andersen (S), der kandiderer til posten som Regionsrådsformand, sagde direkte, at det kunne have været en bedre proces. Men hun har heller ikke været med, for hun sidder i dag i Folketinget.

Men Charlotte Fischer fra de Radikale havde et tilbud: Vi evaluerer lægevagten efter et år. Forslaget blev gentaget af andre politikere. En definition af succeskriterier kom i spil. Begyndelsen på en dialog?

Spørgsmål blev rejst, om det ikke vil give øget ulighed, når 1813 skal til at visitere. Politikerne afviste.

»Der er ulighed i sundhed i forvejen. Dette vil ikke gøre det værre. Sygeplejerskerne har i øvrigt tre forskellige muligheder for at henvise videre til en læge: i lægevagten, hjemmebesøg eller patienten kan komme til akutmodtagelsen«, lød det fra Lise Müller (SF).

At en sygeplejerske skal visitere over telefonen – der i dag er lægens arbejde – er en kæmpe anstødssten.

»Sygeplejerskerne skal visitere, de skal ikke diagnosticere«, sagde Sophie Hæstorp.

»Vi regner med, at 30 pct. vil blive afsluttet af sygeplejersker. 70 pct. af patienterne, der ringer til 1813, vil komme til at tale med en læge – i lægevagten, på besøg eller i akutmodtagelsen«, sagde Lise Müller (SF).

De tal blev anfægtet. Og her kom også de mange andre læger på mødet til orde. Bl.a. de, der arbejder på hospitalernes akutmodtagelser, som forventer et kæmperykind efter midnat 31.12.2013.

Lise Müller forsikrede, at der var sat 30 mio. kr. af til bl.a. ekstra mandskab, hvilket dog ikke blev genkendt af lægerne.

Læs hele artiklen på Ugeskriftet.dk