Skip to main content

Satellitlæger skal skabe sammenhæng

Læger, der kommer til patienterne og ikke omvendt, kan bidrage til bedre sammenhæng i patientforløbene.

Foto: Finn John Carlsson
Foto: Finn John Carlsson

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

6. aug. 2014
5 min.

En hed mandag i starten af juli sad overlæge Finn Clement fra Roskilde Sygehus’ audiologiske afdeling på sygehuset i Nykøbing F og kiggede ører på en række lokale patienter.

Det gør han hver mandag og tirsdag, og dermed er Finn Clement med i bestræbelserne på at modvirke følgerne af de seneste års ivrige centralisering af sundhedsvæsenet.

”Efterhånden som man centraliserer øreafdelingen i Køge, vil der være behov for det. Det hører med til at være læge, at man kører lidt rundt, og det er til stor fordel for patienterne, at de kan få en speciallæge i yderområderne”, siger han.

”Hvis vi kan give et tilbud, hvor vi giver en distribueret service, så er det godt for alle. Det er godt for patienterne men også for sygehusene. For hvis vi piller alle fjerene af de mindre sygehuse, så kan de ikke fungere”. Henrik Villadsen, direktør for Roskilde og Køge Sygehuse

Normalt sørger audiologiassistenter for at gennemføre høreprøverne og få bestilt høreapparater, hvorefter Finn Clement tilser patienterne, som der normalt er omkring 10-11 stykker af om dagen.

Men derudover tager Finn Clement sig også af måske 3-5 ambulante patienter dagligt. De kan dukke op med alt muligt. Den dag, Ugeskrift for Læger er på besøg, har han f.eks. fjernet tråde i øret på en 94-årig dame, og det sker også hyppigt, at han behandler betændelser i øregangene. Det kan også være opfølgning på patienter, der er blevet opereret for hudkræft på ørerne eller læberne.

Fra efteråret udvides ordningen med den type satellitfunktion, så der også kommer en speciallæge og en sygeplejerske fra Køge hver torsdag. Så forsvinder de ambulante patienter formentlig fra Finn Clements job, så han kan koncentrere sig om høreklinikkens patienter.

Men han synes ikke, det er nogen loppetjans. Han selv bor i København og bruger således ca. to timer på transport til Nykøbing F og det samme hjem igen.

”Hvis man skulle aflevere børn i børnehave og sådan noget, ville det slet ikke kunne lade sig gøre. Der er visse ulemper, frem for når det er Roskilde”, siger han.

For at minimere ulemperne har han insisteret på, at de to dage, han er på stedet, er sammenhængende, så han kan overnatte. Det sker i et vagtværelse på sygehuset, og derfor skal udedagene også være planlagte, så han kan være sikker på at have et sted at sove.

Svært at rekruttere

Finn Clement har vænnet sig til den omkringrejsende livsstil men kunne godt forestille sig, at det kan blive svært at rekruttere andre satellitlæger, for ”der er ikke nogen fordel for dem”, som han siger.

Og da slet ikke efter, at den nye overenskomst mellem FAS (Foreningen af Speciallæger) og Danske Regioner fjernede den økonomiske gevinst – udetillægget – som også Finn Clement nød godt af indtil for nylig.

”Hvis det skal være attraktivt, så skal det være planlagt i god tid og gerne med en økonomisk kompensation”, siger han.

Sammenhæng på FAS’ årsmøde

Satellitlæger som Finn Clement vil være at genfinde på det årsmøde, som FAS afholder 3. oktober, og hvortil der er deadline for tilmelding 1. september.

En af oplægsholderne er nemlig Henrik Villadsen, som 1. marts tiltrådte som direktør for Roskilde og Køge Sygehuse. Årsmødets overskrift er ”sammenhæng i sundhedsvæsenet”, og Henrik Villadsen har tænkt sig at tale om de organisatoriske aspekter.

”Jeg vil komme ind på, hvordan vi arrangerer os i nogle stærkere samarbejdsstrukturer mellem sygehusene, så vi mestrer at få distribueret vores tilbud til patienterne, samtidig med at kvaliteten holdes højt”, siger han.

”Hvis vi kan give et tilbud, hvor vi giver en distribueret service, så er det godt for alle. Det er godt for patienterne men også for sygehusene. For hvis vi piller alle fjerene af de mindre sygehuse, så kan de ikke fungere”.

Den audiologiske klinik i Nykøbing F er netop et eksempel på den tankegang, som Henrik Villadsen gerne ser mere udbredt.

”Vi skal åbne op for at begynde at have flere satellitfunktioner, hvor lægerne har både indedage og udetjenester i et samarbejde mellem mere og mindre specialiserede sygehuse. Det giver overenskomsten større mulighed for i dag end tidligere. Jeg tror, der er rigtig meget at hente der”, siger han.

”Og vi skal også have udbyggede konferencestrukturer”.

Fordelen er ikke kun patienternes men også sygehusenes – især de sygehuse, der ligger i det såkaldte Udkantsdanmark, mener han.

”Der er ingen tvivl om, at det også er et rekrutteringstiltag. Vi har nogle af de største afdelinger i landet med store klumper af patienter. De er interessante både fagligt, forskningsmæssigt og udviklingsmæssigt. Man bliver så rekrutteret til moderafdelingen men med en forståelse af, at der skal kunne leveres på de andre matrikler”, siger han.

Henrik Villadsen er i fuld gang med at omsætte ideerne i praksis. I forvejen har Roskilde og Køge Sygehuse enkelte satellitfunktioner som den, overlæge Finn Clement har i Nykøbing F, og der er flere på vej.

I det store samfundsmæssige perspektiv er den type tiltag også et spørgsmål om lighed.

”Vi har jo betydelig ulighed i sundhed i Danmark, og vi har en etisk pligt til at udrydde disse forskelle”, siger Henrik Villadsen.

”Patienterne skal have et godt tilbud, uanset hvor i regionen de bor. Og det gælder særligt de lidt mere svage patienter. De skal have gode reelle tilbud og ikke bare formelle tilbud”.