Schiøtz' tonometer er et af de klassiske øjeninstrumenter, der stadig bruges sporadisk. Især på Grønland bruges det rutinemæssigt, da det er nemt at anvende og behovet er reelt. Apparatet anvendes til måling af øjentryk ved fx glaukom. Tonometeret har en vægtbelastet metaldel, der placeres på den bedøvede cornea, hvorefter man kan aflæse øjentrykket på et viserinstrument.
Metaldelen desinficeres sædvanligvis ved afspritning.
En sådan sterilisationsprocedure reducerer de fleste virus og bakterier betragteligt, men er helt utilstrækkeligt til prioner (1).
Cornea er særlig under mistanke for at kunne overføre prionsygdom. Der er adskillige verificerede smittetilfælde ved corneatransplantation, og øjet regnes som særlig smitsomt (1).
Selve instrumenteringen med Schøtz' tonometer udføres så skånsomt som muligt, men en minimal abrasio cornea er formentlig uundgåeligt. Cornea er således åben for smitstof.
På baggrund af ovenstående skal det anbefales at minimere brugen af tonometeret mest muligt, indtil en sufficient steriliseringsprocedure foreligger.
Thyborøn, Viggo Rask Kragh Jørgensen
Sheffield, Palle Rosted
SVAR
Referencer
- Gerstoft J. Human smitte med bovin spongiform encefalopati prioner. Ugeskr Læger 2000; 162: 4515-7.