Ordningen har sikret et ensartet tilbud
"I starten var det væsentligt at demonstrere, at der var behandlingsområder, som vi ikke varetog i Danmark, og at der var behandlinger, som blev tilbudt nogle steder, men ikke andre i Danmark. Vi fik skaffet et overblik over de reelt meget forskelligartede behandlingstilbud, der eksisterende. Forskelle, der ikke var faglige begrundelser for", fortæller Hans von der Maase og fortsætter:
"Ligesom det i starten var vigtigt, at vi kunne vise, at de patienter, som vi fik sendt til udlandet med en vis sandsynlighed blev hjulpet – og arbejde for, at vi i stedet skulle fokusere på at give danske læger bedre muligheder for at kunne tilbyde patienterne de nye behandlinger i Danmark".
Eksperimentelle afdelinger fulgte efter
Den næste store effekt af Second Opinion-ordningen kom i starten af 2005, hvor der blev oprettet tre enheder for eksperimentel kræftbehandling på landets seks kræftcentre.
Her fik patienterne tilbudt behandling, som patienterne tidligere måtte til udlandet for at få.
Oprettelsen af enhederne førte således til et brat fald i antallet af danske kræftpatienter, der blev sendt til udlandet.
I 2004 blev 29 procent af 440 patienter sendt til udlandet. I 2005 var dette tal faldet til sølle 4 procent af 798 patienter.
Det var særligt stoffer til prostatacancer, kolorektalcancer og lungecancer, patienter tidligere havde fået i udlandet, som de nu kunne tilbydes i Danmark.
Genskabte tillid til systemet
"Jeg tror, at panelets største fortjeneste i de første år var, at vi fik skabt ro. Den tvivl, der var opstået om kræftbehandlingen, om den var god nok, faldt der ro på. Hvis ikke lægen mente, der var mere at gøre for patienten, og Second Opinion-Panelet mente det samme, så måtte det jo nok være rigtigt. Den tillid til det danske behandlingssystem, som vi har været med til at sikre – også forbi vi er blevet langt bedre til hurtigt at indføre nye behandlinger – er nok noget af det vigtigste", siger Hans von der Maase.
Men ordningen er på ingen måde overflødig, mener professoren.
I 2012 var der atter en lille stigning i patienter, der blev henvist til udlandet, fordi patienter med dissemineret kolorektal cancer kunne tilbydes et nyt biologisk stof (regorafenib) via en såkaldt "tilgængelighedsprotokol" i Tyskland, ligesom behandling med Radium 223 i Lund har været benyttet til nogle få patienter med knoglemetastaserende prostatacancer i den senere tid.
Visionær ordning
"Så der vil altid kunne komme situationer, hvor antallet af patienter, vi henviser til behandling i udlandet på det offentliges regning, stiger, fordi der kommer nye og spændende behandlinger, som vi vurderer kan gavne patienterne, men som vi endnu ikke kan tilbyde i Danmark", siger han.
I international sammenhæng er ordningen "meget visionær", siger professoren, da der ikke i andre lande eksisterer et offentlig tilbud til kræftpatienter, hvor der ikke umiddelbart foreligger yderligere behandlinger, som så kan få chancen for en ny vurdering og statsbetalt behandling i udlandet.
"Det er fabelagtigt, at vi har et tilbud om second opinion i offentligt regi. Modellen er velfungerende, afklarer eventuelle yderligere behandlingstilbud, skaber ro, og vækker tillid og tryghed mellem patient og behandlende læge", siger han.