Skip to main content

Selskab truer med boykot af fedmegruppe

Anne Steenberger, as@dadl.dk

18. mar. 2011
2 min.

Sundhedsstyrelsen har indkaldt den ekspertgruppe, som siden sidste efterår har arbejdet med nationale kliniske retningslinjer for fedmekirurgi. Gruppen var tæt på en afslutning af arbejdet, da Sundhedsstyrelsen lige før jul bremsede eksperterne og lod en lille regional arbejdsgruppe udsende retningslinjer alene for indikation for fedmekirurgi.

Den 23. marts samler Sundhedsstyrelsen så eksperterne igen for ifølge konstitueret chef for planlægningsenheden, Jean Hald Jensen, at drøfte »det videre arbejde med de nationale retningslinjer, herunder samspillet med de regionale retningslinjer for visitation og henvisning på fedmeområdet«.

Ifølge Dansk Kirurgisk Selskabs repræsentant, Jens Fromholt Larsen, skal gruppen tage stilling til et nyt kommissorium. Han frygter, at Sundhedsstyrelsen vil lægge op til retningslinjer uden indikationer: »Som jeg læser det, lægger de op til en delmængde af det oprindelige kommissorium. Det ville være helt uacceptabelt, fordi det ville kortslutte processen i de kliniske retningslinjer, hvis indikationerne ikke er med her«.

Jens Fromholt Larsen forventer, at ekspertgruppens deltagere efter mødet vil gå tilbage i deres respektive selskaber og drøfte sagen.

»Hvis det bare bliver en delmængde, tror jeg ikke Dansk Kirurgisk Selskab vil være med«, siger han.

Han oplyser, at ekspertgruppen, inden den blev sat på standby, havde skitseret henvisnings- og visitationskrav. »De strammer op i forhold til de hidtidige regler, men ikke nær så meget som de regionale retningslinjer, der nu gælder«.

En anden ekspert, Morten Bischoff-Mikkelsen, Dansk Selskab for Plastik- og Rekonstruktionskirurgi, siger:

»Jeg må forvente, at vi nu skal sætte punktum for det arbejde, som for en stor dels vedkommende har været færdigt meget længe. Jeg forventer selvfølgelig, at det bliver inkl. visitationskrav. Så kan regering eller regioner bagefter gå ud og sige, hvad der er råd til. Hvis ikke det bliver sådan, lover det dårligt for det arbejde, der skal i gang med at udarbejde nationale kliniske retningslinjer for en række andre områder«.