Skip to main content

Sidste nyt:

2. nov. 2005
2 min.

På det generelle område indgik finansminister Thor Petersen og centralorganisationerne på det statslige område forlig den 27. januar. Forliget beskriver forbedringerne for alle statsansatte over de næste tre år. Heri indgår bl.a. generelle lønstigninger, der sikrer reallønnen, to ekstra feriefridage og formuleringer om kompetenceudvikling. AC (bl.a. på vegne af FAYL) har siden forhandlet videre på det organisationsspecifikke plan.

Organisationsspecifikt er der netop nu ved redaktionens afslutning tirsdag den 29. januar indgået forlig mellem AC og Finansministeriet. Den konkrete ordlyd er endnu ukendt, men det erfares, at det konkret er nævnt, at der skal laves forbedringer ved at forny overenskomsten for yngre læger i staten. Ved lokale lønforhandlinger har det været næsten umuligt at få kendskab til, hvor meget der udbetales i løn og til hvor mange. I forliget er specifikt skrevet, at det er et element i en god lokal proces, at parterne er i besiddelse af relevant lønstatistisk materiale.

Sammenbrud på det kommunale område

Parterne mødes igen den 6. februar. Opdatering findes på www.fayl.dk

YL-redaktionen

Overenskomstudvalgsformand Mette Worsøe kommenterer:

Interessante delelementer i CFU-forliget

Statsforliget (CFU-forliget) indeholder flere elementer, der er interessante for yngre læger. Ikke kun på grund af antallet, der er omfattet af forliget, men fordi det lægger linjen for, hvad der sker på det amtskommunale område.

Ud over generelle lønstigninger og to feriefridage er der enighed om strategisk og systematisk kompetenceudvikling, forstærket indsats for personaleledelse, styrket arbejdsmiljøindsats og mulighed for løntillæg til tillidsrepræsentanter.

Aftalen om strategisk og systematisk kompetenceudvikling er blevet gjort mere forpligtende. For eksempel er det nu en rettighed for medarbejderne, at arbejdsgiverne skal afholde alle udgifter til aktiviteterne omkring den enkelte medarbejders kompetenceudvikling.

Ligesom den enkelte medarbejder og lederen i forbindelse med medarbejderudviklingssamtalen skal udarbejde en skriftlig udviklingsplan.

Den forstærkede indsats inden for personaleledelse indeholder blandt andet to projekter. Det første handler om, hvordan ledere sikrer kompetenceudvikling af medarbejdere i det daglige arbejde. Det andet handler om, hvordan personaleledelse kan indgå i vurdering og honorering af ledere på udvalgte institutioner.

Indsatsen på arbejdsmiljøområdet søges styrket ved at gøre arbejdspladsvurdering og det psykiske arbejdsmiljø højt prioriteret på de enkelte arbejdspladser.