Skip to main content

Skiftende tillidsrepræsentanter giver informationshuller

Yngre lægers korte ansættelser giver hurtige skift i posten som tillidsrepræsentant. Vigtig viden går tabt og lokale aftaler ”glemmes”, når stafetten skal gå videre, oplever både Yngre Læger og tillidsrepræsentanterne selv.

Lokale aftaler risikerer at blive "glemt", når TR-posten skifter hænder mellem yngre læger. Formanden for Yngre Lægers Medlemsstrategiske Udvalg, Sofie Hjortø, byder her velkommen til YLs TR-dag´den 6. oktober. 
Foto: Ugeskrift for Læger
Lokale aftaler risikerer at blive "glemt", når TR-posten skifter hænder mellem yngre læger. Formanden for Yngre Lægers Medlemsstrategiske Udvalg, Sofie Hjortø, byder her velkommen til YLs TR-dag´den 6. oktober. 
Foto: Ugeskrift for Læger

Christine Løvgren Spanggaard, cls@dadl.dk

7. okt. 2016
2 min.

Store ringbind, mapper på computeren, en funktions-mailboks eller det rene ingenting. En ny tillidsrepræsentant kan blive mødt af det hele, når hun skal overtage TR-posten fra sin forgænger. Og så kan det være svært at finde hoved og hale i lokale aftaler og verserende sager.

Det forringer arbejdsvilkårene, hvis ledelsen skulle have lyst til at ”glemme” de aftaler, som den tidligere TR fik igennem, forklarer Sofie Hjortø, der er formand for Yngre Lægers Medlemsstrategiske Udvalg.

Yngre lægers korte ansættelser er nemlig et problem for kontinuiteten. Når en tillidsrepræsentant stopper, og en anden skal overtage posten, opstår der ofte en informationsmæssig Bermudatrekant, hvor vigtig viden går tabt. Især hvis der har været et hul på flere måneder, hvor der ikke er en TR, eller hvis den tidligere TR er startet på en ny afdeling i den anden ende af landet.

Det var et varmt debatemne for torsdagens debat mellem 60 tillidsrepræsentanter og fire medlemmer af Yngre Lægers bestyrelse ved den årlige TR-dag i Lægeforeningen i København. Men hjælpen er på vej. Forhåbentlig.

Der bliver i øjeblikket arbejdet på et system, der gør overgangen mellem den nye og den gamle TR mere glidende. En mulighed, der er i støbeskeen, er et pop-up-vindue, når man opretter og afmelder sig som TR. Det skal udformes som et spørgeskema, hvor man som afgående TR kan beskrive de verserende sager og krydse af om den nye TR må kontakte dig. ”Det handler om at få samlet informationen, så det er nemmere for den næste”, siger Sofie Hjortø. Indtil videre er systemet en drøm, for der er ikke endelig afklaring på, om det kan lade sig gøre i det nye medlemssystem.

Med det nye system vil Yngre Læger undgå, at den nye TR må starte forfra og vigtige sager går i glemmebogen. For det kan ske at ledelsen ”glemmer” at informere om et løntillæg. ”Det er ikke for at tillægge ledelsen nogle negative egenskaber, men nogle kunne måske være fristede til at vælge den løsning, og det er ærgerligt, hvis der er blevet forhandlet noget rigtigt fornuftigt hjem”, siger hun.

Aktuelt er der ca. 800 tillidsrepræsentanter for yngre læger på landets afdelinger.