Selv siger han, at det er træls at blive beskyldt for som læge at dække over andre læger.
»Det er vigtigt, at vi ikke lægger mere brænde på det bål, der hedder de hvide kitlers broderskab. Læger er ikke ufejlbarlige, men lige i denne sag var der bare ingen dokumentation for, at de syv læger havde forbrudt sig mod de lægeetiske regler. I øvrigt er der i lægekredse stor selvjustits. Når læger træder ved siden af, bliver der slået hårdt ned. Det sker bare ofte uden for de officielle kanaler«, siger han.
Det var som medicinstuderende i 1977, at han begyndte at interessere for den mere etiske del af lægegerningen. Som FADL-vagt blev han sendt ud for at holde en døende, ældre kvinde i hånden og havde aldrig oplevet en så alvorlig situation med et andet menneske. Her mødte han pludselig en anden dimension af det at skulle være læge.
»Jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle håndtere situationen, og selv om jeg fandt ud af det, spirede interessen for at finde ud, hvordan jeg som læge forholdt mig til etiske spørgsmål«, siger Mogens Skadborg.
Den etiske del af lægegerningen har siden fulgt ham gennem karrieren, og han var med til både at sætte fart i etableringen af de kliniske etiske komiteer, som der i dag findes 15 af i Danmark, og i etableringen af Dansk Selskab for Klinisk Etik, som han er formand for.
Men et er at have etikken i orden, noget andet er, hvis kollegaer – eller andre – er for selvhøjtidelige. Det bryder Mogens Skadborg sig ikke om. Og for at understrege det, har han sågar et motto, der står både på forsiden af hans hjemmeside og hans cv. Mottoet er: »Den, der kan le ad sig selv, har det altid morsomt«.