Skip to main content

Smukke illustrationer bringer kroppen til live

En betagende smuk bog for større børn, som giver lyst til at lære mere om menneskekroppens evolutionsbiologiske udvikling. En oplagt julegaveidé.

Cover: Kamilla Wichmann og Gyldendal

Sara Kaae Frandsen, hoveduddannelseslæge i almen medicin. Interessekonflikter: ingen.

22. nov. 2023
3 min.

Fakta og vurdering

Din Fantastiske Krop – fra urtidsfisk til nutidsmenneske

Fra jeg modtog denne bog i postkassen, og til jeg havde tid til at sætte mig ned med en god kop kaffe og få den læst, gik der næsten to uger. Alligevel kunne min datter og jeg slet ikke lade være med at kredse om den, røre ved den og bladre billeder. Bogens lækre kvalitet og smukke illustrationer virker dragende.

Jeg blev grebet af historien om, hvordan min krop har udviklet sig til den, den er i dag. »Du vil opdage, at du er sat sammen af ældgamle dele. Dele, som du har arvet fra dine fiske-, padde- og abeforfædre, og som gennem millioner af generationer er tilpasset et menneskeliv«.

Hele vejen igennem bliver læseoplevelsen underbygget af de meget flotte illustrationer.
Jeg var lidt ærgerlig over, at der manglede et forord og lidt om forfatterne. Kunne jeg læse den for førnævnte – viste det sig – alt for lille datter, eller hvem var den egentlig henvendt til? Hvad var motivationen for at skrive sådan en bog? Hvem var forfatterne?

»Min datter og jeg slet ikke lade være med at kredse om den, røre ved den og bladre billeder. Bogens lækre kvalitet og smukke illustrationer virker dragende«Sara Kaae Frandsen, hoveduddannelseslæge i almen medicin.

Måske havde jeg lidt for meget anmelderbrillerne på … I hvert fald besluttede jeg mig for bare at sætte mig ned og nyde bogen, inden jeg greb til Google. Og det er jeg glad for, at jeg gjorde.

Efter min smag var bogen dog lidt vel overbliksagtig i starten. Paragrafferne er korte, og der kommer ret pludseligt en stor tosiders planche af skelettet, uden at man helt ved, hvad man kan forvente, ligesom der på få afsnit bliver namedroppet en del begreber som halshvirvler, sanseorganer og nervestreng uden nærmere forklaring.

Efterhånden stod det klart, at bogen er skrevet til større børn, og på den måde kunne man måske fint have tilladt sig 20-30 sider mere til at udfolde de gribende historier. Omvendt fungerede bogen godt som netop et overblik og som inspiration til at bruge de kolde vintermåneder på at gå på museum eller på biblioteket efter mere læsestof om emnet. Så kan man jo passende bruge juledagene med sine kære unger til at sidde tæt i en lænestol og læse og lære sammen. Det fik jeg i hvert fald lyst til.

Alt i alt en let læst bog om et meget stort emne, som er utroligt smukt illustreret. Jeg tror, at mange større børn med interesse for naturfaglige emner vil få lyst til at lære mere.