Skip to main content

Soldater med posttraumatisk stress-sygdom skal have et særligt behandlingstilbud

Journalist Klaus Larsen, kll@dadl.dk

24. sep. 2010
3 min.

En arbejdsgruppe under Sundhedsstyrelsen foreslår, at hjemvendte soldater med krigstraumer fremover skal tilbydes behandling på tre højt specialiserede sygehusafdelinger - nemlig i Region Hovedstaden, i Midtjylland og i Syddanmark.

Arbejdsgruppen peger på, at der er tale om en ny patientgruppe med behov, der ikke nødvendigvis modsvares af almenpsykiatriens tilbud, og at soldater med posttraumatisk stress-sygdom (PTSD) kan have større gavn af en behandling, der foregår blandt ligestillede, som deler deres militære baggrund og kamperfaringer, end af en behandling i almenpsykiatrien.

Desuden anbefaler gruppen, at der etableres et videnscenter for veteranerne i tilknytning til et af behandlingsstederne - sandsynligvis på Rigshospitalet, som i forvejen huser Krise- og Katastrofepsykiatrisk Center, som samarbejder med forsvaret.

Forslaget bakkes varmt op af Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF), som finder det nuværende tilbud helt utilstrækkeligt:

»I dag er det kun på Rigshospitalet, man har den højt specialiserede viden, og det er kun der, man i dag kan tilbyde længerevarende forløb. Vores helt store problem er, at vi godt kan få dem ind på f.eks. Aalborg Sygehus, men de har ikke resurser til at beholde dem der.

De tager dem ind, får deres medicinering på plads, så de ikke er selvmordstruede mere - og så lukker de dem ud igen«, siger formanden for HKKF Flemming Vinther.

Arbejdsgruppens rapport har været til høring, og fra Lægeforeningen er svaret overvejende positivt:

»Der er ingen tvivl om, at det er en udsat gruppe, som vil have gavn af et målrettet tilbud«, siger Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen og fortsætter:

»Det er også positivt, at de får bedre mulighed for at være sammen med andre veteraner. Erfaringen viser, at det kan være en hjælp for mennesker, som er fælles om barske hændelser«.

Men Mads Koch Hansen peger også på, at psykiatrien har et økonomisk efterslæb i forhold til somatikken, og håber stærkt, at midlerne til at hjælpe veteranerne kan skaffes ved ekstrabevilling, når regeringen som ventet snart fremlægger et længe ventet forslag til en veteranpolitik.

Fem procent er behandlingskrævende

Cirka 26.000 danskere har været i krig siden 1992. Ingen ved, hvor mange der egentlig lider af PTSD, men ifølge en nyere amerikansk undersøgelse blandt Irak- og Afghanistanveteraner kan det være ca. otte procent.

Der er dog nogen forvirring om tallene. I 2006 viste tal fra det amerikanske Walter Reed-militærhospital, at næsten hver tredje hjemvendte soldat fra Irak søgte psykiatrisk hjælp, og den 5. september oplyste Berlingske Tidende, at 20 procent af de danske veteraner får psykiske efterreaktioner, heraf 5-10 procent i behandlingskrævende grad.

Den 22. september offentliggjorde Forsvarsakademiets Institut for Militærpsykologi den første store samlede undersøgelse af danske Afghanistanveteraner. Det drejer sig om de 610 soldater, som i foråret 2009 blev sendt af sted som hold 7. Soldaterne fik deres psykiske helbred undersøgt før og efter udsendelsen, og ifølge undersøgelsen vendte 95 procent hjem uden psykiske skader. Tredive personer - svarende til fem procent - udviklede »betydelige psykiske efterreaktioner« i de første 7-8 måneder efter hjemsendelsen.

Fem procent - det anbringer Danmark i den lave ende af skalaen. Er der så alligevel behov for tre højt specialiserede centre til behandling for PTSD?

»Det er der i høj grad«, siger formanden for HKKF, Flemming Vinther og fortsætter:

»Det drejer sig om ca. 30 tilfælde pr. halve år, eller 60 om året, som får det rigtig skidt. Og dertil kommer dem, der får problemer på længere sigt. Undersøgelsen viser ikke, hvordan det ser ud efter fem år - er vi så nede på tre procent? Eller oppe på ti procent? Mange af dem, vi arbejder med i vores organisation, er veteraner fra Balkan, hvor problemerne først er dukket op efter tre, fem eller ti år. Derfor håber og beder vi til, at det opsamlingssystem, vi har i dag, opfanger dem, før der er gået ti år«.