Skip to main content

Spændende kirurgi med æstetiske krav

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk. Foto: Claus Boesen

15. feb. 2013
3 min.


Hvad er det tiltrækkende ved plastikkirurgi?

»Det er et kirurgisk speciale, og jeg synes, at typen af operationer i specialet er tiltrækkende. Man går typisk ud fra en defekt - det kan være et hul i huden eller en halv næse, der mangler - og så opererer man, defekten korrigeres, og patienten ender med at se så normal ud, som det er lægeligt muligt«.

Hvad betyder det for dit specialevalg, at det er synlige resultater frem for organkirurgi eksempelvis?

»Jeg kan godt lide, at man kan se resultatet bagefter. Om det er veludført. Og så er det vigtigt for mig, at det betyder noget for patienten, når resultatet bliver pænt efterfølgende. Vi finder konkrete løsninger på problemet, som patienten efterfølgende bliver glad for«.

Hvori består udfordringen i specialet?

»Det er et teknisk udfordrende speciale, der stille store krav til det æstetiske slutresultat. Tumorer kan sidde alle steder i ansigtet, eksempelvis, og der er stor forskel på det indgreb, du foretager, hvis det er på næsetippen, næsefløjen, panden, kinden, hagen eller på øret. Alle læger siger, at deres speciale er interessant, fordi arbejdsdagene sjældent ligner hinanden. Men det gør vores altså ikke. Vi skal tænke os om næsten for hver enkelt patient. Cancerkirurgi, traumer og medfødte lidelser efterlader huller over hele kroppen, som vi korrigerer. Placering og størrelse varierer, så vi skal hele tiden finde ud af, hvordan vi gør det bedste i den enkelte situation«.

Hvad betyder det, at alt dit arbejde foregår uden på kroppen?

»At alle mine resultat bliver synlige for mig selv, mine kolleger og patienten. På godt og ondt. Men det var netop det, der fangede min interesse i sin tid. At man får et konkret resultat. Og du skal lave dit arbejde ordentligt hver gang. For alle læger, såvel som patienten, kan jo se, hvis du ikke er god nok. Jeg har altid godt kunnet lide at sidde og nørkle med tingene, indtil noget ser ordentligt ud«.

Hvorfor tror du, at specialet er så populært?

»Det er jo et lillebitte speciale med seks hoveduddannelsesstillinger, så derfor skal der ikke mange ansøgere til, før det er populært. Men det er også et speciale, man nemt bliver fascineret af. Og hvor man umiddelbart ser resultatet. Alle kan se, hvilke problemer folk kommer med, og hvordan vi løser det så godt som muligt«.

Hvis nogen siger, at plastikkirurgi handler om forfejlede skønhedsidealer, plastikbryster og udsigten til at tjene kassen, hvad siger du så?

»Hvis det blot handler om penge, ville man nok få mere ud af at gå på Handelshøjskolen. Vi bruger mange år og mange interessetimer på at uddanne os til speciallæger, og det foregår på offentlige sygehuse med cancerkirurgi på ældre patienter og alt muligt andet, som er meget lidt Hollywood-agtigt, før det overhovedet er muligt at gå ud i det private, hvis det er skønhedsoperationer, man drømmer om. Så det er en ganske besværlig vej til ,at tjene kassen`, så derfor tror jeg typisk heller ikke, det er den primære drivkraft«.

Specialernes top fem

I absolutte tal

1. Almen medicin: 614 ansøgere til 220 stillinger

2. Anæstesiologi: 196 ansøgere til 53 stillinger

3. Gynækologi og obstetrik: 111 ansøgere til 28 stillinger

4. Diagnostisk radiologi: 84 ansøgere til 34 stillinger

5. Kardiologi: 84 ansøgere til 24 stillinger

Relativt set

1. Plastikkirurgi: 38 ansøgere til 6 stillinger (633%)

2. Thoraxkirurgi: 17 ansøgere til 3 stillinger (567%)

3. Gynækologi og obstetrik: 111 ansøgere til 28 stillinger (427%)

4. Neurokirurgi: 17 ansøgere til 4 stillinger (425%)

5. Anæstesiologi: 196 ansøgere til 53 stillinger (377%)

Kilde: Sundhedsstyrelsen