Skip to main content

Speciallægeloftet rammer små specialer

Regionernes ansættelsesloft for speciallæger er meningsløst for de specialer, der kun findes på universitetshospitaler. Lav det om, lyder det fra specialer og universitetshospitaler op til regionernes evaluering af ordningen i februar.
Maija Haastrup er klinisk farmakolog og bor på Fyn. Hendes jobmuligheder inden for regionen er begrænsede, fordi klinisk farmakologi er samlet på OUH, som har ansættelsesstop af speciallæger. Foto: Heidi Lundsgaard.
Maija Haastrup er klinisk farmakolog og bor på Fyn. Hendes jobmuligheder inden for regionen er begrænsede, fordi klinisk farmakologi er samlet på OUH, som har ansættelsesstop af speciallæger. Foto: Heidi Lundsgaard.

Anne Steenberger, as@dadl.dk

20. dec. 2018
7 min.

Egentlig var det planen, at klinisk farmakolog Maija Haastrup efter endt barsel og speciallægeuddannelse skulle ansættes og virke på OUH's center for klinisk farmakologi sammen med afdelingens ti øvrige læger. Og så skulle hun udlånes halvtids til Vejle til psykiatrien i Region Syddanmark og være rådgiver i psykofarmakologi.

Men det er blevet omvendt. Hun er ansat i Vejle i økonomi- og planlægningsafdelingen for psykiatrien i Region Syddanmark. Hun er den eneste farmakolog, og chefen er afdelingens chef, en DJØF’er.

Sådan blev det, fordi OUH's direktion ikke kunne sige ja til at ansætte hende – det ville være at bryde speciallægeloftet. I stedet for arbejder hun på OUH i udetjeneste, selve ansættelsesstedet er blevet psykiatrien i regionen. Her tager hun blandt andet ud og besøger psykiatriske afdelinger og hjælper dem med at gennemgå meget komplekse patienters medicinlister, og hun er faglig backup for rådgivende farmaceuter.

»På papiret ser det måske ud som det, jeg gerne ville. Men med denne ansættelseskonstruktion mangler jeg faglig forankring på mit ansættelsessted. Jeg har en chef, der ikke kan hjælpe mig i mit arbejde. Jeg er den eneste læge og har ingen faglig sparring. Det var aldrig meningen, at jeg skulle sidde alene i den funktion. Meningen var, at jeg skulle være ansat under en overlæge på farmakologisk afdeling, som jeg havde som faglig sparring, og så skulle jeg løse nogle opgaver som udetjeneste«, siger Maija Haastrup og tilføjer:

»Jeg synes, det er problematisk, at jeg som nyslået speciallæge arbejder halvdelen af tiden uden faglig opbakning. Man skal sørme være sikker på, at jeg kender grænserne for, hvad jeg kan«.

Brev til regionerne fra specialerne

Årsagen er det speciallægeloft, som regionerne indførte for to år siden. Det betyder, at tre universitetshospitaler – Odense, Aarhus og København – ikke må ansætte ekstra speciallæger. Formålet er at skubbe flere speciallæger ud til de perifere sygehuse, som har rekrutteringsproblemer. Det har fået uheldige konsekvenser, ikke bare for Maija Haastrup, men for læger i flere små specialer.

Som formand for Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi skrev Maija Haastrup i august i år sammen med formændene for fire andre små specialer et brev til Danske Regioner om speciallægeloftet. Det var ud over klinisk farmakologi, Dansk Dermatologisk Selskab, Dansk Selskab for Medicinsk Genetik, Dansk Selskab for Immunologi, Dansk Thoraxkirurgisk Selskab.

Det var aldrig meningen, at jeg skulle sidde alene i den funktion. Meningen var, at jeg skulle være ansat under en overlæge på farmakologisk afdeling, som jeg havde som faglig sparring, og så skulle jeg løse nogle opgaver som udetjeneste« Maija Haastrup, nyslået speciallæge i klinisk farmakologi.

Her skrev de bl.a.:

»Speciallægeloftet på universitetshospitalerne (..) rammer netop vores specialer uforholdsmæssigt hårdt, uden at dette medfører flere læger på de perifere sygehuse«.

Fælles for disse specialer er, at de, fordi de er så små, kun findes på universitetshospitalerne.

»En stram fortolkning af speciallægeloftet, som den der aktuelt lægges for dagen, medfører de facto, at man ikke kan opnå ansættelse som speciallæge i de tre berørte regioner, medmindre hospitalsledelserne er villige til at bruge deres normeringer på at prioritere specialerne (de små, red.) på bekostning af andre specialer«, står der videre.

I brevet anbefaler de fem formænd, at regionerne revurderer speciallægeloftet og ændrer det, så de små specialer, som kun findes på universitetshospitalerne, bliver friholdt.

Konkurrence mellem specialerne

Speciallægeloftet har bl.a. medført en konkurrence mellem specialerne, når der skal ansættes nye speciallæger, anfører altså de små specialer.

På OUH er det direktionen, der administrerer ansættelserne, så normeringen af speciallæger bliver overholdt. Dvs. at når flere af hospitalets specialer ønsker at ansætte, skal direktionen udvælge og prioritere, hvilke afdelinger der skal have normeringen, så loftet ikke bliver brudt.

»Direktionen står dermed i en situation med x antal normeringer og y antal ansøgere. Resultatet bliver typisk, at direktionen siger, vi skal have anæstesiologer, ellers kan vi ikke operere, og vi skal have kræftlæger, så vi kan overholde kræftpakkerne. Kliniske farmakologer og dermatologer behøver vi ikke på samme måde«, siger Maija Haastrup.

Faktaboks

Fakta

Direktionen skal balancere

Michael Dall, lægelig direktør på OUH bekræfter, at konkurrencen mellem specialerne om speciallægestillingerne er blevet skarp, f.eks. når et speciale har hjemtaget nogle opgaver, som hidtil er blevet udført på Rigshospitalet, og derfor har brug for en ekstra normering af speciallæger:

»Vores gastroenterologer har f.eks. hjemtaget for- og efterarbejdet i forbindelse med levertransplantation. Og ved lungetransplantationer har vi hjemtaget nogle af opgaverne. I begge tilfælde er det ekstraopgaver på højtspecialiserede afdelinger, som kræver ekstra man power«.

Men I kan søge regionen om dispensation?

»Ja, vi har fået en 17-18 stykker pr. år i de to år, ordningen har eksisteret. Men det kommer også an på, hvordan man vælger at se på det. Vores region ser sådan på det, at vi har en fælles opgave med at få alle sygehusene i regionen til at fungere. Men det er jo en balance. For når det gælder klinisk farmakologi, som vi kun har på OUH, så har sygehusene jo ikke noget ud af, at vi har et stop for at ansætte kliniske farmakologer på OUH«.

Hvis en speciallæge stopper på en afdeling, er det som regel »en bytter«, siger Michael Dall. Men ikke altid. »Der kan være tilfælde, hvor vi vælger at ansætte en speciallæge i et andet speciale, fordi vi balancerer«, forklarer Michael Dall.

Ledelsesretten tages fra afdelinger

Det er en utilfredsstillende situation, erkender han:

»Vores afdelingsledelser kritiserer os for at have taget ledelsesretten fra dem. De kan ikke længere selv bestemme, hvilke læger, de vil ansætte. Og det er frustrerende for en afdelingsledelse på et universitetshospital ikke selv at kunne bestemme. Det forstår jeg godt«.

Michael Dall – og ledelsen på OUH – er enig i den kritik af speciallægeloftet, som formændene for de fem små specialeselskaber har formuleret.

Han mener, at ordningen bør nuanceres, så visse små specialer og visse højtspecialiserede specialer, der kun har funktion på universitetshospitaler, bliver undtaget:

»Når regionspolitikerne til februar skal diskutere fremtiden for speciallægestoppet, håber vi, at de vil se mere nuanceret på det og overveje at undtage visse områder, f.eks. hjerte-lunge-kirurgi, neurokirurgi, dermatologi, farmakologi – specialer, som kun findes på universitetshospitaler«.

På Aarhus Universitetshospital har lægeligfaglig direktør, Claus Thomsen, den samme opfattelse:

”Jeg synes, det vil være fornuftigt at tage de snævre specialer og de højt specialiserede områder, som kun er på universitetshospitalerne, ud af ligningen. Fordi der er meget administration forbundet med ordningen, når der er ganske få speciallæger og få stillinger og få steder. Ellers gør vi ikke oprør mod ordningen. Vi var ikke glade for den, da den kom, men med den baseline, der er sat, har vi lidt spillerum og vi kan godt få det til at hænge sammen”, siger han.

Danske Regioners bestyrelse skal i begyndelsen af det nye år diskutere, om ordningen skal fortsætte eller ej. Det sker bl.a. på grundlag af en evaluering, der skal være klar til februar.

Læs også: Speciallægestoppet på universitetssygehuse er reelt