Skip to main content

Speciallæger vil have klare aftaler

Anne Steenberger, as@dadl.dk

17. feb. 2012
4 min.



Speciallæger i front skal modtage akutte patienter, har det lydt, siden den store akutplan blev vedtaget og sat i værk for snart mange år siden. Planen er i den grad på vej fra skrivebordet og ud i virkeligheden.

Men hvordan er det lige, at man gør det? Og hvilke konsekvenser har det? Uanset hvor mange fastansatte speciallæger, den enkelte fælles akutmodtagelse (FAM) har valgt at have, vil det i større eller mindre grad være nødvendigt at hente speciallæger, der ellers arbejder på hospitalets andre afdelinger, ned at gå vagter på akutmodtagelsen. Og det griber ind i både den enkelte læges arbejdsliv, specialafdelingens måde at arbejde på og FAM'en.

Kodeordet er aftaler

»Det afgørende er, at der laves præcise aftaler mellem FAM'en og den specialafdeling, der leverer speciallægerne. Det skal være klart, hvornår lægen skal tilkaldes. Og så skal der være rum til, at lægen kan frigøres fra arbejdet på egen afdeling med kort varsel. Det en dårlig ide, at lægen på samme tid har FAM-tilkaldevagt og passer operationerne«, siger forsker ved DSI, Dansk Sundhedsinstitut, Anne Brøcker.

På Odense Universitethospital (OUH)'s nye, store FAM, der åbnede i januar, har man organiseret sig med et relativt stort antal fastansatte speciallæger, nemlig 11, og så trækker man på yderligere otte speciallæger fra de øvrige afdelinger. De seks af dem er afdelingslæger.

OUH har undgået det, som er Overlægeforeningens skrækscenarium ved FAM'erne: at speciallægen står på sin stamafdeling og for eksempel er i gang med at operere, og så får et opkald fra FAM'en og må slippe, hvad han har i hænderne for at gå derhen. På OUH har man vagt enten det ene eller det andet sted. Det siger aftalen.

Veto

Peter Lindholm, overlæge og FAS-tillidsmand på OUH siger:

»Vi nedlagde simpelthen veto mod, at speciallægerne skulle have vagter begge steder på én gang«.

Hvordan vagterne så organiseres, er op til de enkelte sygehuse at få på plads. Men det afhænger noget af sygehusets og FAM'ens størrelse, siger Peter Lindholm:

»De mindre sygehuses FAM'er kan have problemer med at lave en ordning som vores, mens et større sygehus har nemmere ved at dække stamafdelingen ind, når en speciallæge er på vagt i FAM'en. Så dækker en anden læge specialafdelingen«.

FAM'en i Odense er endnu helt ny. Og fra medarbejderes og tillidsmænds sider er det lige nu noget med at følge, hvad der sker og vurdere, hvordan det udvikler sig. Der er ting, man er særligt opmærksomme på, siger Peter Lindholm:

»Vi diskuterer f.eks., hvor mange timer, den enkelte speciallæge kan lægge i FAM'en. Og hvis man har vagter i FAM'en, skal man så også have vagter på sin stamafdeling?«

Et andet spørgsmål er forbruget af resurser: Hvor mange patienter og senge trækker FAM'en ud af specialafdelingerne, især de medicinske? Vil der blive brug for flere læger på specialafdelingerne, når nu en del skal lægge tid på FAM'en?

Peter Lindholm siger:

»Det er jo noget af det, vi er spændt på at finde ud af. Specialafdelingerne var blevet lovet flere resurser som kompensation, men om det er sket ved jeg ikke. Man henviser til, at de får færre indlæggelser og derfor har brug for færre senge. Det er rigtigt i de tilfælde, hvor FAM'en kan færdigbehandle patienterne og sende dem hjem, uden at de skal videre. Men hvis patienterne bliver sendt videre til behandling på en specialafdeling - det skal ske inden for 48 timer -formindsker det ikke specialafdelingernes resursebehov. Men det vil vise sig. Vi kender jo ikke på forhånd konsekvenserne af FAM'erne«.

Spørger man forskeren, vil der komme organisationsændringer i kølvandet på de fælles akutmodtagelser:

»Det, at patienterne samles fysisk, løser ikke de udfordringer, som man hele tiden har haft med at sikre balancen mellem opretholdelse af den daglige drift, fornuftig udnyttelse af resurserne og hurtigt tilsyn til patienterne. Optimal patientbehandling på FAM kræver ikke bare organisationsændringer på FAM, men også på de specialafdelinger, man arbejder sammen med«, siger Anne Brøcker.

Regionens bedste FAM

Peter Lindholm forventer, at speciallægernes øgede vagtarbejde med tiden bliver integreret i hele organisationen.

»Når de medicinske afdelinger fremover ansætter overlæger og afdelingslæger, vil det indgå i stillingsbeskrivelsen, at de skal have vagter på FAM'en. Så bliver det en del af deres ansættelse. Det er det jo ikke for dem, der har vagterne i dag«, siger han.

På OUH er kun et mindretal af de speciallæger, der har vagter på FAM fra andre afdelinger, overlæger. De fleste er afdelingslæger.

Også fra afdelingslægerne meldes der om tilfredshed. De har samme aftale som de øvrige speciallæger: Har man vagt på FAM, skal man ikke have vagt på en stamafdeling samtidig. Det oplyser Lasse Bugge, der er fællestillidsmand på OUH og formand Yngre Læger i Region Syddanmark. Han er meget tilfreds med FAM i Odense, fordi den lever op til målet om at have speciallæger i front:

»Her mener de det, når de siger, at der skal være speciallægedækning døgnet rundt. Andre steder ser man kompromiser, hvor man har næstenspeciallæger på vagterne, eller man forlanger, at speciallæger skal have bagvagt på deres egen afdeling samtidig med at de har vagt på FAM. Hvad det angår, er FAM i Odense den bedste i regionen«.