Skip to main content

SSI-forsker om rapport: Det ligner enten et dårligt stykke arbejde. Eller et bestilt arbejde.

I en stærkt kritiseret undersøgelse af Statens Serum Institut anbefaler Kammeradvokaten bl.a. at afskedige den hjemsendte direktør Mads Melbye. Rapporten har så ringe kvalitet, at den ikke er et validt grundlag for at konkludere noget, siger en forsker til Ugeskrift for Læger.
Statens Serum Institut på Amager. Foto:  Froztbyte jf. Creative Commons 3.0
Statens Serum Institut på Amager. Foto: Froztbyte jf. Creative Commons 3.0

Anne Steenberger as@dadl.dk, Marianne Fajstrup, mfa@dadl.dk

22. jun. 2020
3 min.

Kammeradvokaten har nu afsluttet den undersøgelse af Statens Serum Institut, som sundhedsministeren satte i gang i december. Statens advokat konkluderer, at der i flere sager er sket en sammenblanding af private interesser med instituttets, og at der har været alvorlige overtrædelser af reglerne om inhabilitet. Derfor anbefaler Kammeradvokaten at indlede en tjenestemandssag mod Mads Melbye med henblik på afskedigelse.

Kammeradvokaten anbefaler desuden at give en skriftlig advarsel til en navngiven forsker og SSI-chef, som ifølge rapporten offentligt har identificeret sig selv som omfattet af undersøgelsen og derfor ikke beskyttes af anonymitet.

Fuld af faktuelle fejl

PR-foto.

Konstitueret afdelingschef for Epidemiologisk Forskning på SSI, professor, dr. med. Tine Jess afviser rapporten som validt grundlag for konklusionerne.

»Rapporten er fuld af faktuelle fejl, og det er ikke fejl i småtingsafdelingen. Der er faktuelle fejl og udeladelser i et omfang, så man må betvivle rapportens samlede validitet.«

Om GDPR-delen specifikt siger Tine Jess:

»Rapporten er kendetegnet ved tendentiøs mistænkeliggørelse. Den insinuerer, at vi skulle have foretaget os ting, som vi ikke har foretaget os. Et eksempel er, at vi skulle have udlevet en nøgle, der kan af-anonymisere data, som ligger i anonymiseret form i USA, til USA. Vi kunne aldrig så meget som overveje at udlevere en sådan nøgle til USA. Men det fremstilles, i den version af rapporten som vi har set, som om, at vi “påstår” at vi ikke har udleveret nøglen. Det er ren spekulation, og det sår, som utallige andre steder i rapporten, tvivl om vor integritet«.


»SSI’s forskere vil hellere end gerne undersøges for, om vi har styr på tingene, og hvis der viser sig ting, som vi ikke har styr på, står vi også hellere end gerne på mål for det. Men det skal ske på et ordentligt grundlag, og vi ser gerne, at det er den relevante myndighed, nemlig Datatilsynet, der foretager undersøgelsen. Rapporten har så ringe en kvalitet, at der for mig at se kun er to muligheder: Det ligner enten et dårligt stykke arbejde. Eller et bestilt arbejde.«

Tine Jess er ikke alene om at være stærkt kritisk over for rapporten. En række forskere har kritiseret undersøgelsen for at være fejlbehæftet og tendentiøs. I et svarbrev til Kammeradvokaten har de gjort opmærksom på 42 fejl og misforståelser i rapporten, skriver Berlingske. som kalder sagen om den hjemsendte SSI-direktør “mere og mere mystisk”.

Sundhedsministeriet skriver i en pressemeddelse om undersøgelsen og anbefalingerne, at man nu skal tage stilling til sagens videre forløb:

”Det er helt essentielt, at danskerne kan have fuld tillid til vores styrelser og deres vigtige arbejde. Vi har nu fået rapporterne fra Kammeradvokaten, og de indeholder en række anbefalinger også af ansættelsesretlig karakter. Mit ministerium vil nu gennemgå rapporterne og deres anbefalinger grundigt, inden der tages stilling til sagernes videre forløb”, udtaler Magnus Heunicke.

Læs hele rapporten.  UNDERSØGELSE AF VISSE FORHOLD PÅ STATENS SERUM INSTITUT

Læs kammeradvokatens kommissorium om undersøgelse af Statens Serum Institut fra december 2019: